3 skvělé veganské recepty, které vás nadchnou svou jednoduchostí – budete potřebovat jen mixér!

Přidat na Seznam.cz

Veganství, to není jen druh stravy, ale také filozofie a druh životního stylu. Jeho postoj spočívá v odmítání užívání zvířat k lidskému užitku – ať už surovin nebo výrobních jednotek. Veganství se vyznačuje vyloučením živočišné potravy z jídelníčku, ale také nevyužíváním žádných živočišných výrobků – jako je například kůže.

V dnešní době není už tak těžké být veganem a způsobů, jak se skvěle najíst i bez živočišných surovin je mnoho – inspirujte se.


Fazolová pomazánka

Suroviny:

  • 1 hrnek nebo 1 plechovka fazolí – nejlépe bílých
  • 2 lžíce řepkového oleje
  • 8 – 10 sušených rajčat
  • sůl, popřípadě chilli

Postup:

  • Uvařené fazole nebo ty z plechovky a sušená rajčata spolu s olejem rozmixujte v mixéru do hladka.
  • Podle chuti osolíme. Kdo má rád ostřejší jídlo – přidá špetku chilli.
  • Podávat pomazánku můžete s čerstvým pečivem nebo k topinkám.
FW1203FFA02

Ajvar – tradiční chorvatská papriková pasta

Suroviny:

  • 2 lilky
  • 6 – 8 červených paprik – podle velikosti
  • 125 ml olivového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • šťáva z jednoho citronu
  • sůl, pepř

Postup:

  • Lilky pokrájíme na kolečka a nasolíme – necháme chvíli vypotit. Pak je otřeme lehce ubrouskem.
  • Papriky umyjeme, rozpůlíme a očistíme. Společně s lilky pečeme v troubě do měkka.
  • Papriky poté oloupeme a pokrájíme. I s lilky dáme do mixéru a přidáme šťávu z citronu, česnek, olej a podle chuti osolíme a opepříme.
  • Mixujeme do podoby kaše nebo jemné pasty.

Guacammus

Suroviny:

  • 1 hrnek uvařené cizrny
  • 1 zralé avokádo
  • 1 stroužek česneku
  • sůl a pepř

Postup:

  • Avokádo rozřízneme a vydlabeme lžičkou.
  • Do mixéru vložíme uvařenou cizrnu a vydlabané avokádo, stroužek česneku a podle chuti sůl a pepř.
  • Rozmixujeme do hladka. Podáváme s pečivem a báječně chutná také s krekry.

Lehké a chutné recepty, které oceníte hlavně v létě. Stačí vám jen mixér a pár minut času. I vegani umějí jíst chutně a zdravě – zkuste to.

 

čas: 10 min
počet porcí: 2

Ingredience

1. 1 hrnek uvařené cizrny
2. 1 zralé avokádo
3. 1 stroužek česneku
4. sůl a pepř

Postup přípravy

1 Avokádo rozřízneme a vydlabeme lžičkou.
2 Do mixéru vložíme uvařenou cizrnu a vydlabané avokádo, stroužek česneku a podle chuti sůl a pepř.
3 Rozmixujeme do hladka. Podáváme s pečivem a báječně chutná také s krekry.
Autor: Michaela R.
Share on facebook
Sdílet na Facebooku
Share on twitter
Sdílet na Twitteru

Ještě jste nečetli

Mohlo by Vás zajímat

Články pro Vás

Potvrzuji, že odesláním tohoto formuláře vyjadřuji svůj souhlas s Všeobecnými smluvními podmínkami a beru na vědomí tyto Zásady zpracování osobních údajů společnosti VARIETY STYLE s.r.o.