Bezlepková dieta: Škodí lepek každému z nás?

Existují dvě skupiny lidí, kteří musí snížit – nebo úplně vysadit lepek ze své stravy. Jsou to osoby, které trpí autoimunitní poruchou celiakie. Tito pacienti se lepku musí skutečně vyhýbat, protože i malé množství způsobí, že jejich imunitní systém poškozuje nebo ničí klky – malé, prstovité výrůstky, které lemují tenké střevo. Jakmile dojde k jejich poškození, nemohou správně absorbovat živiny, což vede k bolesti a extrémní únavě.

Druhou skupinou jsou lidé, jejichž test na alergii na lepek vyšel negativně, a i přesto se cítí unavení, mají spoustu vyrážek, jsou neustále nadmutí a často trpí stavem „mentální mlha“. Pravděpodobně jde o neceliakální citlivost na lepek (NCGS), ale bohužel, na tento stav neexistuje všeobecně uznávaný test, takže vám nezbude nic jiného, než lepek vysadit a sledovat, zda se vaše stavy lepší.

Pokud vysadíme lepek, budou nám chybět důležité živiny

Samotný lepek je druh bílkoviny, kterou lze snadno získat prostřednictvím jiných potravin, takže se nemusíte obávat, že jakmile ho vysadíte, přijdete o spoustu živin. Navíc dobře sestavený bezlepkový stravovací plán může vašemu tělu prospět víc než strava s lepkem, protože budete muset konzumovat více čerstvých potravin bohatých na vlákninu.

Vysazením lepku ze stravy zhubneme

Kdykoliv odstraníte nějakou položku z vaší stravy, existuje nebezpečí, že ji nahradíte něčím, co ji zastoupí – tím pádem vaše úsilí zhubnout přijde vniveč. Někteří lidé také dělají tu chybu, že při vysazení potravin s lepkem začnou jíst mnohem větší porce, což hubnutí moc neprospívá. Nezapomeňte, že i při bezlepkových potravinách se kalorie počítat musí.

Při bezlepkové dietě by se neměly jíst ani sacharidy

Brambory, sladké brambory, tykve a luštěniny (fazole, hrášek a čočka) jsou často náhradou za jídla obsahující lepek. I když jsou dobrým zdrojem sacharidů, jsou také výborné pro příjem vlákniny a bílkovin, obsahují velké množství antioxidantů, vitamínů, minerálů.

Bezlepková dieta přináší velká omezení do jídelníčku, i přesto se dá stravovat chutně.

Vynechat musíte všechny obiloviny

Nepleťte si rafinované obiloviny obsahující lepek s celozrnnými alternativami bez lepku jako je quinoa, hnědá a divoká rýže, pohanka, kukuřice, amarant, proso nebo čirok. Právě tyto alternativy zvyšují celkový příjem vlákniny a živin, které jsou prospěšné pro vaše zdraví.

Bez lepku už napořád

Kousek pizzy nebo krajíc čerstvého křupavého chleba si můžete tu a tam dopřát, pokud víte, že se vám neobjeví příznaky celiakie.

Věříme, že jsme vám objasnili časté zmatené informace ohledně bezlepkové stravy.

Zdroj: glutenfreesociety.org | foto: freepik

Autor: Katka Procházková
zavřít reklamu