Čaj s mlékem. Jak je na tom tato anglická tradice z hlediska zdraví?

Čaj je jedním z nejoblíbenějších nápojů na světě a o zdravotních přínosech pití různých typů čaje bylo napsáno již mnohé. Ve Velké Británii, ale i některých dalších částech světa se běžně pije čaj společně s mlékem. Možná i vy uvažujete o tom, že si během nadcházejících podzimních dnů váš šálek čaje zpestříte přidáním malého množství mléka. Jak je na tom tento tradiční nápoj z hlediska účinků na naše zdraví?

Čaj i mléko mají své výhody

Ačkoli zdraví prospěšné účinky má většina druhů čaje, nejvíce prozkoumané jsou účinky zelených a černých čajů. Zelený i černý čaj jsou bohaté na rostlinné sloučeniny zvané flavonoidy. Ty působí jako antioxidanty a pomáhají bojovat proti poškození buněk způsobenému reaktivními molekulami známými jako volné radikály. Vysoké hladiny volných radikálů přispívají ke vzniku srdečních onemocnění, rakoviny a dalších problémů.

Konkrétně zelené čaje jsou bohaté na flavonoidy zvané katechiny, zatímco černé čaje mají vysoké množství teaflavinů. Díky těmto sloučeninám je pravidelné pití zeleného a černého čaje spojováno s nižším krevním tlakem, protirakovinnými účinky a snížením hladiny cholesterolu. Na druhou stranu mléko je bohaté na živiny, jako jsou bílkoviny, vápník a draslík, které jsou důležité pro optimální růst, tělesnou stavbu a zdraví kostí.

Rozporuplné výsledky společné konzumace

Vzhledem k tomu, že čaj i mléko obsahují zdraví prospěšné sloučeniny a živiny, může se zdát, že jejich kombinace je prospěšná. Jedna čínská studie totiž zjistila, že konzumace čaje i mléka byla nezávisle na sobě spojena s nižším rizikem rakoviny dutiny ústní a že mohou mít obzvláště příznivý účinek, pokud jsou konzumovány společně.

Na druhou stranu ale existují rovněž studie, které naznačují, že bílkoviny v mléce mohou narušovat vstřebávání a antioxidační aktivitu sloučenin čaje. Důvodem je to, že kasein, druh bílkoviny obsažené v mléce, se může vázat na flavonoidy v čaji a bránit jejich působení v těle. Zdá se ale, že delší doba louhování čaje tomuto problému zabraňuje. K lepšímu pochopení potenciálních výhod a nevýhod přidávání mléka do čaje je však zapotřebí dalšího výzkumu.

Zdroje: eatthis.com, ncbi.nlm.nih.gov, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov

Autor: Martina Šťastná
if (show_sssp) { document.querySelector(".fb-comments").remove(); }
zavřít reklamu