Červená čočka aneb luštěnina nejen pro lepší trávení

Luštěniny by měly mít v našem jídelníčku bohaté zastoupení. Nabízí totiž mnoho nezbytných živin, které prospívají našemu organismu. Jinak tomu není ani u červené čočky. Její nespornou výhodou navíc je, že oproti jiným luštěninám nenadýmá, můžete si ji tak dát kdykoliv.

Bez namáčení

Nevýhodou vaření pokrmů s luštěninami je nutnost namáčet je alespoň den předem. Alternativou jsou konzervované produkty, ovšem ty nejsou tak výživné a zdravé. Výhodou červené čočky je, že ji nemusíte den předtím namáčet. Stačí ji dát vařit na zhruba 15 minut, a poté je připravena ke konzumaci. Před vařením ji můžete rovnou osolit, změkne i tak. Jedná se tedy o snadný zdroj bohatý na živiny, který navíc můžete zakomponovat do různých jídel.

Bohatý zdroj proteinu

Luštěniny jsou často velkou částí jídelníčku vegetariánů a veganů. Ti totiž potřebují získávat rostlinnou bílkovinu. V červené čočce najdeme zhruba 18 gramů proteinu na množství jednoho hrnku. I proto je tato potravina tak oblíbená. Navíc ji nemusíte používat pouze jako součást vašeho pokrmu, můžete ji totiž přidat i do omáčky nebo polévky, díky čemuž je zahustíte bez nutnosti použít jíšku z mouky.

Vitamíny a minerály

Červená čočka je skvělým zdrojem pro vitamíny skupiny B, v největším zastoupení obsahuje vitamin B6. Ten se podílí na naší náladě – dokáže zahnat špatnou náladu a také podporuje fungování mozku. U těhotných žen pak navíc tlumí ranní nevolnosti. Kromě toho tato luštěnina obsahuje také významné množství vápníku, selenu, draslíku a hořčíku. Co je však ještě důležitější, je obsah železa. V jednom šálku čočky totiž zkonzumujete zhruba 37 % potřebné denní dávky. Hodí se tak pro dietu u lidí trpících anémií.

Snadná stravitelnost

Červená čočka má vůbec nejlepší stravitelnost ze všech luštěnin, může ji tak konzumovat opravdu kdokoliv. Skvělá je hlavně pro těhotné ženy. Dětem ji lze podávat již od věku devíti měsíců. Navíc čočka díky svým vlastnostem podporuje celý trávicí systém, zlepšuje činnost střev a slouží jako prevence zácpy. Kromě toho má také nízký glykemický index, dokáže tak na poměrně dlouhou dobu zahnat pocit hladu a reguluje hladinu krevního cukru. To oceníte zejména při redukční dietě, případně pokud vás trápí cukrovka.

Obsah vlákniny

Člověk by za jeden den měl přijmout zhruba 30 gramů vlákniny. Jeden hrnek čočky vám poskytne zhruba 16 gramů vlákniny, jedná se tedy o více než polovinu potřebné denní dávky. Jedná se tedy o skvělý zdroj vlákniny, i díky tomu má červená čočka tak pozitivní vliv na naše trávení.

O červené čočce se v poslední době mluví čím dál tím více, není vůbec divu – vzhledem k jejím skvělým vlastnostem. Pokud jste ji tedy ještě neochutnali, vyzkoušejte zařadit ji do svého jídelníčku.

Zdroj: www.healthline.com

Autor: Michaela Richterová
ZAVŘÍT