Dieta 1000 kalorií: jak ji držet a jaké jsou její zásady?

Jedná se o velice populární dietu, s jejíž pomocí se lidé snaží zhubnout. Pravdou je to, že tato dieta je (pokud dodržujete její zásady) skutečně účinná. Bohužel však není příliš bezpečná, obzvláště držíte-li ji dlouhodobě. Strava, ve které denně zkonzumujeme méně než 1000 kcal je v podstatě hladovění. Navíc hrozí, že nepřijmete dostatečné množství živin, které byste přijmout měli. Existuje zde také riziko jo-jo efektu.

Je tato dieta bezpečná?

Pokud sníte jen 1000 kalorií denně, znamená to velmi nízký přísun energie. Účinky hubnutí jsou tedy velmi rychlé – a tím i popularita této diety. Při dlouhodobém držení ale může dojít k mnoha nedostatkům v příjmu živin, ke zpomalení metabolismu. Dieta 1000 kalorií je tedy bezpečná pouze tehdy, když je dobře naplánovaná. Bezpečnější variantou je dieta 1500 kalorií. Stojí za to připomenout, že moudré hubnutí také nemá nic společného s hladem.

Správné vyvážení potravin

Jakákoli dieta by měla obsahovat vyvážené množství živin. Potraviny, které jíte, by měly obsahovat správný poměr bílkovin (15-20 %), tuků (25 %) a sacharidů (55-60 %). Dále pak musí být bohatá na vitamíny a minerály. Denní dávku jídla je vhodné rozdělit do 4-5 jídel, která bychom měli jít s rozestupem 3 až 4 hodin. V případě diety 1000 kalorií denně bude rozložení stravy vypadat takto:

  • snídaně: 250 kcal,
  • dopolední svačina: 100 kcal,
  • oběd: 350 kcal,
  • odpolední svačina: 100 kcal,
  • večeře: 200 kcal.

Poslední jídlo je potřeba sníst nejpozději 2-3 hodiny před spánkem. Vzhledem k nízkému přísunu energie odborníci na výživu nedoporučují držet tuto dietu déle než dva až tři týdny. Dlouhodobé užívání stravy s méně než 1 000 kalorií lze nazvat hladověním.

Jak zhubnout s dietou 1000 kalorií denně

Čím méně kalorií za den sníme, tím více bychom měli sníst ovoce a zeleniny. Tyto produkty jsou nízkokalorické, pomohou nám ale zasytit se na delší dobu. Zároveň jsou cenným zdrojem vitamínů. Dále do svého stravování zahrňte libové druhy masa a ryb, odtučněné mléčné výrobky a cereální výrobky, které jsou zdrojem vlákniny. Ta totiž také dokáže navodit pocit sytosti po delší dobu. Je nutné vyloučit sladkosti, potraviny z rychlého občerstvení a další potraviny s vysokým obsahem tuku a kalorií. Pijte aspoň 2 litry vody denně. Do své stravy můžete zahrnout také čaje, jako jsou zelené, černé a bylinné čaje. Cukr je nejlepší nahradit sladidly, jako je xylitol nebo stevia.

Jak připravovat jídlo

Doporučené techniky vaření jsou: vaření ve vodě, vaření v páře, pečení bez tuku, grilování bez tuku. Důrazně se však nedoporučuje smažení a pečení na tuku. Pokrmy by měly být dochucovány přírodním kořením a bylinkami a nejlepší je vzdát se soli nebo ji snížit na minimum. Nedílnou součástí jídelníčku by měla být mírná fyzická aktivita, přizpůsobená schopnostem a potřebám dané osoby.

Doporučený jídelníček

  • Snídaně: 2 plátky celozrnného chleba, 1 lžička másla nebo margarínu, vařené vejce a syrová zelenina.
  • Dopolední svačina: 150 ml bílého jogurtu, 1 lžíce ovesných otrub nebo cereálií.
  • Oběd: 100 g kuřecí steak smažený na 1 lžičce olivového oleje, 50 g hnědá rýže, 150 g dušená brokolice.
  • Odpolední svačina: 1 ks ovoce (například jablko, pomeranč nebo hruška).
  • Večeře: zeleninový salát s mozzarellou (několik listů salátu, 1 rajče, ½ nízkotučné mozzarelly, 1 lžička olivového oleje, 1 lžíce citronové šťávy, bylinky – např. bazalka).

Autor: Jana Šmatlavová
zavřít reklamu