Zatočte s přeslazenými kupovanými vodami a vyrobte si svěží a zdravou pochoutku doma. Bude vás to stát jen pár korun, a navíc budete přesně vědět, z čeho je limonáda vyrobená. Přinášíme vám ty nejlepší recepty na horké dny.
Výhody domácích limonád
Dobře udělaná domácí limonáda je vítaným zpestřením jídelníčku. Pokud chcete, aby bylo zároveň i zdravé, snažte se dodržovat tyto zásady:
- s cukrem to nepřehánějte
- volte raději čerstvé ovoce než šťávy
- přidejte bylinku
- kontrolujte kvalitu vody
Lahodná jahodová limonáda s mátou
Jahody patří mezi nejoblíbenější ovoce. Navíc je jistě mnozí z vás najdou na své zahrádce. Pokud už nevíte, co s nimi, nebo máte jenom chuť je vyzkoušet trochu jinak, zkuste si z nich připravit osvěžující limonádu. Budete potřebovat:
- 0,5 kg jahod
- 2 limetky
- cukr (nebo med)
- mátu (ideálně čerstvou)
- led
Nejdříve pečlivě očistěte jahody a nakrájejte si je na menší kousky, aby se vám s nimi pak lépe pracovalo. Nachystané jahody dejte do mističky, kde je vidličkou rozmačkejte. Pak přidejte trochu cukru (případně medu). Ze dvou limetek vymačkejte šťávu a přidejte ji do rozmačkaných jahod. Zalijte buďto obyčejnou vodou, případně minerálkou. Nakonec přidejte mátu – můžete ji případně nahradit i mátovým sirupem, ale čerstvá máta je čerstvá máta.
Před podáváním nechte limonádu v lednici alespoň půl hodiny vychladit. Nakonec nezapomeňte přidat led.
Nealkoholické melounové mojito
Výhodou melounu je, že jde o ovoce plné šťávy a chuti. Díky vysokému obsahu vody se z něj připravují limonády jedna radost. Na naše nealkoholické melounové mojito budete potřebovat:
- půlku melounu (ideálně bez pecek)
- 1 limetku, čerstvou mátu
- 3 lžíce třtinového cukru
- vodu na dolití (množství upravíte podle toho, kolik meloun pustí šťávy)
- led
Melounovou dužinu vložte do mixéru a zcela jej rozmixujte. Nachystejte si sklenice, do kterých vložíte pár kousků nakrájené limetky, pár listů čerstvé máty a trochu třtinového cukru. Jako u klasického mojita tuto směs rozmačkejte na dně sklenice. Pak do sklenic přidejte rozmixovanou melounovou směs, dosypte rozdrceným ledem a dolijte sodou. Pokud si chcete udělat radost vyladěným podáváním, ozdobte sklenici melounem a mátou. Za předpokladu, že byste raději méně nevinnou variantu, můžete přidat i bílý rum.
Okurkové letní osvěžení
Okurka má stejnou výhodu, jako meloun – je v ní hodně vody. Na náš oblíbený recept budete potřebovat:
- 1 salátovou okurku
- 1 citron
- třtinový cukr
- mátu
- 1l vody
Pečlivě zbavte okurku slupky a rozkrájejte zeleninu na menší kusy, které vložíte do mixéru a rozmixujete. Nachystejte si džbán, do kterého okurkovou směj nalijete. Přidejte šťávu z citronu, mátu a třtinový cukr podle vaší chuti. Nakonec nasekejte lístky máty. Zalijte vychlazenou vodou a přidejte kostky ledu.
Jaký recept vás zaujal nejvíce? Máte nějaký svůj oblíbený, o který byste se s námi chtěli podělit?