Domácí limonády – chutnější, levnější a především zdravější

Zatočte s přeslazenými kupovanými vodami a vyrobte si svěží a zdravou pochoutku doma. Bude vás to stát jen pár korun, a navíc budete přesně vědět, z čeho je limonáda vyrobená. Přinášíme vám ty nejlepší recepty na horké dny.

Výhody domácích limonád

Dobře udělaná domácí limonáda je vítaným zpestřením jídelníčku. Pokud chcete, aby bylo zároveň i zdravé, snažte se dodržovat tyto zásady:

  • s cukrem to nepřehánějte
  • volte raději čerstvé ovoce než šťávy
  • přidejte bylinku
  • kontrolujte kvalitu vody

Lahodná jahodová limonáda s mátou

Jahody patří mezi nejoblíbenější ovoce. Navíc je jistě mnozí z vás najdou na své zahrádce. Pokud už nevíte, co s nimi, nebo máte jenom chuť je vyzkoušet trochu jinak, zkuste si z nich připravit osvěžující limonádu. Budete potřebovat:

  • 0,5 kg jahod
  • 2 limetky
  • cukr (nebo med)
  • mátu (ideálně čerstvou)
  • led

Nejdříve pečlivě očistěte jahody a nakrájejte si je na menší kousky, aby se vám s nimi pak lépe pracovalo. Nachystané jahody dejte do mističky, kde je vidličkou rozmačkejte. Pak přidejte trochu cukru (případně medu). Ze dvou limetek vymačkejte šťávu a přidejte ji do rozmačkaných jahod. Zalijte buďto obyčejnou vodou, případně minerálkou. Nakonec přidejte mátu – můžete ji případně nahradit i mátovým sirupem, ale čerstvá máta je čerstvá máta.

Před podáváním nechte limonádu v lednici alespoň půl hodiny vychladit. Nakonec nezapomeňte přidat led.

Nealkoholické melounové mojito

Výhodou melounu je, že jde o ovoce plné šťávy a chuti. Díky vysokému obsahu vody se z něj připravují limonády jedna radost. Na naše nealkoholické melounové mojito budete potřebovat:

  • půlku melounu (ideálně bez pecek)
  • 1 limetku, čerstvou mátu
  • 3 lžíce třtinového cukru
  • vodu na dolití (množství upravíte podle toho, kolik meloun pustí šťávy)
  • led

Melounovou dužinu vložte do mixéru a zcela jej rozmixujte. Nachystejte si sklenice, do kterých vložíte pár kousků nakrájené limetky, pár listů čerstvé máty a trochu třtinového cukru. Jako u klasického mojita tuto směs rozmačkejte na dně sklenice. Pak do sklenic přidejte rozmixovanou melounovou směs, dosypte rozdrceným ledem a dolijte sodou. Pokud si chcete udělat radost vyladěným podáváním, ozdobte sklenici melounem a mátou. Za předpokladu, že byste raději méně nevinnou variantu, můžete přidat i bílý rum.

Okurkové letní osvěžení

Okurka má stejnou výhodu, jako meloun – je v ní hodně vody. Na náš oblíbený recept budete potřebovat:

  • 1 salátovou okurku
  • 1 citron
  • třtinový cukr
  • mátu
  • 1l vody

Pečlivě zbavte okurku slupky a rozkrájejte zeleninu na menší kusy, které vložíte do mixéru a rozmixujete. Nachystejte si džbán, do kterého okurkovou směj nalijete. Přidejte šťávu z citronu, mátu a třtinový cukr podle vaší chuti. Nakonec nasekejte lístky máty. Zalijte vychlazenou vodou a přidejte kostky ledu.

Jaký recept vás zaujal nejvíce? Máte nějaký svůj oblíbený, o který byste se s námi chtěli podělit?

 

 

Autor: Michaela Richterová
zavřít reklamu