Dýně jsou nejen krásné, ale také velmi zdravé. Proč je zařadit do jídelníčku?

O dýni lze s trochou nadsázky snadno říci, že je královnou podzimu. Tato jedinečná plodina totiž není jen symbolem Halloweenu, ale dá se z ní připravit široká škála rozmanitých pochutin, od polévek přes saláty, omáčky či těstoviny až po moučníky. Dýně jsou navíc bohaté na různé zdraví prospěšné látky, a jejich konzumace tak našemu organismu přináší řadu pozitivních účinků.

Je dýně zelenina, nebo ovoce?

Mnoho lidí považuje dýni na základě jejího použití a specifické chuti za zeleninu. Na druhou stranu barvou se podobá spíše ovoci. Z botanického hlediska dýně skutečně ovocem je, obsahuje totiž semena, což je jedna ze základních charakteristik ovoce.

Bohatá na mnoho živin, obzvláště na provitamín A

Dýně se konzumuje tepelně upravená. Jeden šálek vařené dýně obsahuje neuvěřitelných 245 % doporučené denní dávky (DDD) provitamínu A, dále 19 % DDD vitamínu C, 11 % DDD vitamínu B2 či 10 % DDD vitamínu E. Z minerálních látek toto množství vařené dýně pokrývá 16 % DDD draslíku a 11 % DDD mědi a manganu. Z dalších minerálů dýně obsahuje též železo, hořčík či fosfor. Kromě toho, že je dýně plná vitamínů a minerálů, má také relativně nízký obsah kalorií, protože je z 94 % tvořena vodou.

Snižuje riziko chronických onemocnění i rakoviny

Volné radikály jsou molekuly, které vznikají při metabolických procesech v našem těle. Ačkoli jsou velmi nestabilní, mají užitečné úlohy, například ničí škodlivé bakterie. Nadměrné množství volných radikálů ale vytváří tak zvaný oxidační stres, který je spojován s chronickými onemocněními, včetně srdečních chorob a rakoviny. Dýně obsahují antioxidanty, jako je například alfa-karoten, betakaroten či beta-kryptoxantin, které dokáží volné radikály neutralizovat. Studie prokázaly, že tyto antioxidanty chrání pokožku před poškozením sluncem a snižují riziko vzniku rakoviny, očních chorob a dalších onemocnění. Například analýza třinácti různých studií ukázala, že lidé s vyšším příjmem alfa-karotenu a betakarotenu měli výrazně nižší riziko rakoviny žaludku. Podobně pozitivní vliv měla konzumace karotenoidů též na rakovinu slinivky či prsu.

zdroj: pixabay.com

Posiluje imunitu

Dýně je též plná živin, které mohou posílit váš imunitní systém. Má vysoký obsah betakarotenu, který vaše tělo přeměňuje na vitamín A. Studie ukazují, že vitamín A posiluje imunitní systém a pomáhá v boji proti infekcím. Na posílení imunitního systému se pozitivně podílejí také vitamíny C a E a kyselina listová.

Chrání zrak

S přibývajícím věkem se náš zrak zhoršuje. Naštěstí konzumace správných živin může toto zhoršování zpomalit. Dýně, která obsahuje kromě betakarotenu také antioxidanty lutein a zeaxantin, je jednou z nich. Analýzou více než dvaceti vědeckých studií bylo například zjištěno, že lidé s vyšším příjmem betakarotenu mají výrazně nižší riziko vzniku šedého zákalu.

zdroj: pixabay.com

Podporuje zdravou a krásnou pokožku

Karotenoidy, jako je betakaroten, působí jako přírodní ochrana proti slunečnímu záření. Po požití se karotenoidy dostávají do různých orgánů včetně kůže. Zde pomáhají chránit kožní buňky před poškozením škodlivým UV zářením. Dýně má rovněž vysoký obsah vitamínu C, který je pro zdravou pokožku nezbytný. Tělo tento vitamín potřebuje k tvorbě kolagenu, bílkoviny, která udržuje pokožku silnou a zdravou. 

Zdroj: medicalnewstoday.com, academic.oup.com, nutritiondata.self.com, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov

Autor: Martina Šťastná
zavřít reklamu