Fakta a mýty o trávení: usazuje se žvýkačka ve střevech?

V poslední době je velkým hitem správná životospráva. Někdo své tělo zná dokonale, jiný ho teprve zkoumá. Připravili jsme pro vás seznam několika mýtů, jenž kolují kolem trávení. Věděli jste například, že fazole nejsou hlavním viníkem nadýmání?

Žvýkačka se usazuje ve střevech

Velkým rozšířeným mýtem je, že žvýkačka se po spolknutí usadí ve střevě, kde trvá spoustu času, než ji tělo stráví. Dokonce kolují i fámy, že žvýkačka může střevo ucpat. Jenže ono to není až tak pravda. Sice se v ústech nerozpustí, ale zažívací systém ji posouvá dál a dál stejně jako všechno ostatní a za pár dní vyjde ven pomocí stolice.

Kořeněná jídla způsobují vředy

Milovníci ostrých omáček, zbystřete! Lidé si mysleli a stále myslí, že příliš mnoho kořeněného jídla způsobuje vředy. Nyní však víme, že k většině těchto bolestí v žaludeční výstelce dochází v důsledku infekce bakteriemi nazývanými Helicobacter pylori (H. Pylori). Nebo také kvůli lékům na bolest, jako je aspirin, ibuprofen nebo naproxen. Kořeněná jídla u některých lidí mohou vředy zhoršit, ale nezpůsobují je.

Pouze zvedání těžkých věcí způsobuje kýlu

Kýla se vyskytne tehdy, když vznikne uvnitř břicha tlak, který nemá kam odejít. Orgán, nebo tuková tkáň se pak vyboulí ven skrz otvor. Nejběžnější kýly jsou v tříslech, pupíku nebo horní části žaludku. Tak, jak si kýlu můžete přivodit zvedáním těžkých věcí, se může objevit i po silném kýchání a kašlání.

Pouze alkoholici trpí cirhózou jater

Je pravda, že alkoholismus je nejčastější příčinou cirhózy, což je stav, při kterém jsou zdravé jaterní buňky poškozeny a nahrazeny uzlovitou přestavbou buněk. Existují však i jiné příčiny jejího vzniku, například hepatitida typu B a C. Ačkoliv nadměrné pití alkoholu téměř vždy způsobuje poškození jater, ne vždy vede k cirhóze.

Ořechy vedou k divertikulitidě

Divertikulitida je stav, kdy se váčky ve stěně tlustého střeva zanítí a infikují. V minulosti lékaři říkali lidem s tímto onemocněním, aby se vyhýbali ořechům, kukuřici, popcornu a potravě s malými semínky, jako jsou jahody. Obávali se toho, že kousky těchto potravin se uloží do váčků a způsobí nesnesitelnou bolest. Ale je to právě naopak – lidé, kteří jí stravu s vysokým obsahem vlákniny, mají nižší riziko onemocnění.

Trpíte na nesnášenlivost laktózy? Vyhněte se všem mléčným výrobkům

Lidé s nesnášenlivostí laktózy se liší v tom, že ne všichni musí mléčné výrobky z jídelníčku vysadit. Zatímco jedna osoba může mít příznaky po vypití jedné sklenice mléka, jiná jich může vypít hned několik a nic se nestane. Někteří lidé si mohou pochutnat na jogurtu nebo zmrzlině, ale nikdy ne přímo na mléku. Obvykle je ideální zjistit, která mléčná jídla a jaké množství jsou pro člověka bezpečná.

Existuje nespočet mylných představ o funkci našeho trávicího systému. Znáte některé další?

Autor: Bára Králová
ZAVŘÍT