Honí vás chuť na burger? Vyzkoušejte ten z červené čočky

Burgery jsou sice nezdravé, ale rozhodně lákavou části světové kuchyně. Občas se jim jen těžko odolává, ale naučíme vás takový, po kterém nemusíte mít výčitky. Je totiž z červené čočky – a můžeme se po něm utlouct.

Kdo se nachystá, vyhraje

Burgery z červené čočky nejsou těžké, ale je potřeba se na ně vybavit určitými ingredienci – třeba právě tou červenou čočkou. Ta je dobrá pro vaše zdraví, protože:

  • Obsahuje vysoký obsah vitamínu B6
  • Je nejlépe stravitelnou luštěninou
  • Obsahuje bílkoviny a vlákninu

Na náš recept budete potřebovat 150 g červené čočky, 150 g ovesných vloček, 1 cibuli, 2 mrkve, olivový oleje, česnek, citronovou šťávu, mletou papriku, mletý kmín, sůl, pepř, pažitku, koriandr.

Při samotném sestavování burgerů nezapomeňte na hamburgerové housky, majonézu, plátkový sýr, červené zelí (nakrájené na nudličky), rajče a okurku.

Krok za krokem

Vaše trouba by měla být předehřátá na 200°. Červenou čočku pečlivě propláchněte a uvařte doměkka. Postup přípravy čočky se může lišit v závislosti na zakoupeném druhu – proto postupujte podle návodu na sáčku nebo krabičce.

Oloupejte mrkev a nakrájejte ji na menší kousky, které rozmixujte do hladké hmoty. Oloupanou cibuli nakrájejte nadrobno a na rozpálené pánvi ji orestujte s připravenou mrkví. Připravenou hmotu si zatím odložte stranou. Odložte si polovinu ovesných vloček a část bylinek.

Zbytek ingrediencí přidejte k připravené mrkvi s cibulí a rozmixujte, měla by vám opět vzniknout hladká hmota. Tu vložte do nachystané mísy, přidejte odložené vločky a bylinky a promíchejte.

Vyložte si plech pečícím papírem a opatrně na něj pokládejte ručně vyrobené burgery (měly by mít zhruba stejnou velikost jako zakoupené housky). Nechte je péct asi čtvrt hodiny.

Před podáváním se zaměřte na housky. Nasucho osmahněte jejich vnitřní stranu na pánvi. Pomažte je majonézou, vložte připravená burgery a naskládejte další ingredience. Přiklopte vrchní částí housky a celý burger spojte např. špejlí.

Co vy a burgery? Dáváte se tímto jídlem zlákat často? Máte svého oblíbence?

 

Autor: Bára Králová
zavřít reklamu