Houby, houby a zase jenom houby….

Podzim už klepe na dveře a s ním i sezóna krásně barevných stromů, opadávání listů, lehkého vánku, prvních svetrů a krásných procházek do přírody. Ale není to jenom o tom – na procházky chodíme v tomto období nejčastěji do lesa a to z jednoho jednoduchého důvodu – protože rostou houby! A těch si často domů doneseme plné košíky.

Zpracování hřibů

Spousta hospodyněk má na podzim plný mrazák zamražených hřibů, které můžeme připravovat celý rok – nebo spoustu sáčků hřibů nasušených, ať už na Vánoce či jenom tak, na polévku či omáčku. Ale víte o tom, že o houbách kolují časté mýty či pověry, které jste už určitě slyšeli? Že nevíte, jaké?

Nejčastější pověry o houbách

Na houby se musí chodit časně zrána

Tohle je fakt, který platí jen proto, abyste byli v lese dříve, než ostatní houbaři a ty nejkrásnější a nejlepší kousky zůstaly pro vás. Neexistují houby, které se ukazují jenom po ránu a odpoledne si jdou „odpočinout“, to opravdu nečekejte.

Když se otrávíte houbami, je třeba, abyste vypili spoustu mléka.

Tak na to se honem vykašlejte! Nejlepší je, když všechny toxické houby vyzvracíte a ihned potom zavoláte lékařskou pomoc na lince 155.

Je vždy dobré, když houbu vyříznete tak, že její část zůstane v podhoubí

Tak to je už úplná blbost – je totiž naprosto jedno, zda kus houby necháte nebo si ji uříznete kus nebo opatrně houbu vykroutíte. Nic se tím nezmění.

V břízkách nejčastěji najdeme kozáky

Tak tohle úsloví je na rozdíl od těch ostatních pravda! Kozák totiž roste s břízou vzájemné symbióze a navíc si tyhle rostliny pomáhají.

Houby musíme ihned po přinesení domů zpracovat

Houby můžeme opečovávat prakticky jako maso. Tudíž není potřeba, abyste je ihned po přinesení z lesa zpracovávali. Klidně vám vydrží v ledničce až do dalšího dne a až potom je můžete zpracovat.

Věděli jste, že i když nemáte možnost dostat se do lesa, tak si dokonce můžete vypěstovat své vlastní žampiony? Není to nic složitého, tak to zkuste.

 

Autor: Michaela Richterová
ZAVŘÍT