Houby, houby a zase jenom houby….

Přidat na Seznam.cz Přidejte si magazín ZdravéRady.cz na hlavní stránku Seznam.cz
houby v lese (zdroj foto: cs.wikipedia.org)

Podzim už klepe na dveře a s ním i sezóna krásně barevných stromů, opadávání listů, lehkého vánku, prvních svetrů a krásných procházek do přírody. Ale není to jenom o tom – na procházky chodíme v tomto období nejčastěji do lesa a to z jednoho jednoduchého důvodu – protože rostou houby! A těch si často domů doneseme plné košíky.


Zpracování hřibů

Spousta hospodyněk má na podzim plný mrazák zamražených hřibů, které můžeme připravovat celý rok – nebo spoustu sáčků hřibů nasušených, ať už na Vánoce či jenom tak, na polévku či omáčku. Ale víte o tom, že o houbách kolují časté mýty či pověry, které jste už určitě slyšeli? Že nevíte, jaké?

Nejčastější pověry o houbách

Na houby se musí chodit časně zrána

Tohle je fakt, který platí jen proto, abyste byli v lese dříve, než ostatní houbaři a ty nejkrásnější a nejlepší kousky zůstaly pro vás. Neexistují houby, které se ukazují jenom po ránu a odpoledne si jdou „odpočinout“, to opravdu nečekejte.

Když se otrávíte houbami, je třeba, abyste vypili spoustu mléka.

Tak na to se honem vykašlejte! Nejlepší je, když všechny toxické houby vyzvracíte a ihned potom zavoláte lékařskou pomoc na lince 155.

Je vždy dobré, když houbu vyříznete tak, že její část zůstane v podhoubí

Tak to je už úplná blbost – je totiž naprosto jedno, zda kus houby necháte nebo si ji uříznete kus nebo opatrně houbu vykroutíte. Nic se tím nezmění.

V břízkách nejčastěji najdeme kozáky

Tak tohle úsloví je na rozdíl od těch ostatních pravda! Kozák totiž roste s břízou vzájemné symbióze a navíc si tyhle rostliny pomáhají.

Houby musíme ihned po přinesení domů zpracovat

Houby můžeme opečovávat prakticky jako maso. Tudíž není potřeba, abyste je ihned po přinesení z lesa zpracovávali. Klidně vám vydrží v ledničce až do dalšího dne a až potom je můžete zpracovat.

Věděli jste, že i když nemáte možnost dostat se do lesa, tak si dokonce můžete vypěstovat své vlastní žampiony? Není to nic složitého, tak to zkuste.

 

Autor: Michaela R.
Přidat na Seznam.cz Přidejte si magazín ZdravéRady.cz na hlavní stránku Seznam.cz
Share on facebook
Sdílet na Facebooku
Share on twitter
Sdílet na Twitteru

Ještě jste nečetli

Mohlo by Vás zajímat