Jak chytře zpracovat zbytky potravin

V kuchyni při vaření běžně vyhazujeme velké množství potravin – zbytků, o kterých si myslíme, že už nám k ničemu nejsou. Ale opak je pravdou. I zbytky potravin se dají chytře a užitečně využít. Průměrná česká rodina za rok vyhodí až 1,2 tuny zbytků potravin, zatímco lidé, kteří se snaží o co největší eliminaci kuchyňského odpadu by své zbytky vměstnali do jedné zavařovací sklenice. A to už je pořádný rozdíl.

Kůra z citrusových plodů

Kůru z chemicky neošetřených citrusových plodů – citrónů, pomerančů nebo grapefruitů nevyhazujte do koše, ale usušte si ji. Můžete ji usušit v troubě na plechu při teplotě 100 stupňů, dokud nebude kůra zcela suchá nebo ji pomalu usušit na přímém slunci – to bude ale trvat déle. Usušená kůra vám potom dobře poslouží jako dochucovadlo, výborně se hodí například do omáček a dodá jim výbornou a specifickou chuť. Použít ji můžete také do čaje, hodí se také do moučníků nebo si připravte provoněný cukr – do dózy s cukrem vložte nasušenou kůru a nechte ji tam pár dní. Cukr bude rázem úplně jiný – lepší.

Zbytky zeleniny

Už nevyhazujte slupky od mrkve a jiné kořenové zeleniny, odřezky z pórku nebo jarní cibulky nebo bylinky, které vám stihly zvadnout, než jste je využili. Ze všech takových na první pohled nevyužitelných zbytků se dá udělat ještě skvělý zeleninový vývar. Ze zeleninových zbytků se dá udělat i výborné a zdravé smoothie. To přece stejně rozmixujete, takže můžete klidně použít i nehezkou nebo povadlou zeleninu nebo košťál z listového salátu.

Slupky od brambor

Bramborové slupky také nevyhazujte a připravte si z nich ty nejlepší brambůrky, které jste kdy ochutnali. Vybírejte jen pěkné slupky – nesmějí být zelené, ty jsou jedovaté. Slupky potom jednoduše naskládejte na plech vyložený pečícím papírem – vyskládejte je pěkně vedle sebe, aby se co nejméně překrývaly. Pokapejte je trochou oleje a jemně osolte. Pečte je v předehřáté troubě na 200 stupňů asi 15 minut. Brambůrky ze slupek chutnají nejlépe ještě za tepla, ale i po vychladnutí budou krásně křupat.

I se zbytky se dá skvěle kouzlit – nechte se inspirovat a už nic nevyhazujte.

Autor: Michaela Richterová
ZAVŘÍT