Jak se zbavit nepříjemností, které provází reflux jícnu?

Refluxní chorobu jícnu způsobuje špatná funkce jícnového svěrače. To má za následek, že se potrava dostává zpět do jícnu. Jelikož lidský žaludek obsahuje silné trávicí kyseliny, dochází tak k poškození sliznice jícnu, dále také hltanu a úst.

Reflux se projevuje pálením žáhy a nepříjemným kyselým pocitem v ústech. Ovšem problémy, které vznikají z tohoto onemocnění, mohou být i mnohem závažnější. Bez léčby totiž dochází k zánětu jícnu, chrapotu nebo třeba zubním kazům.

Jak poznat reflux?

Počáteční projevy refluxu nemusí být zrovna jasným pojítkem s tímto onemocněním, proto ho někdy nerozpoznáme. Refluxní onemocnění jícnu se projevu hlavně zápachem z úst a nepříjemným pálením v krku. Můžete pozorovat také obtíže s polykáním nebo chrapot. Při dlouhodobém působení žaludečních šťáv nejen v jícnu, ale také v dutině ústní, vznikají zubní kazy, případně záněty dásní. S touto nemocí může souviset také zahlenění, kašel a astma. Pokud vás tento problém provází dlouho, může dojít také k zánětu jícnu.

Léčba

K léčbě refluxu je nejprve důležité podstoupit diagnostické vyšetření, které objasní váš problém. Podle toho, jakou diagnózu vám lékař stanoví, se rozhodne následující léčba. Ta může zahrnovat několik léků s různými účinky – tablety ke zmírnění projevů refluxu, léky ke snížení produkce žaludeční kyseliny a takzvaná prokinetika, jejichž účelem je co nejrychleji vyprázdnit žaludek, aby k refluxu nedocházelo. V některých případech je možné také řešit problém operativně. Ovšem při refluxu je dobré také dodržovat dietu, která vám pomůže utlumit projevy tohoto onemocnění.

Potraviny, které uleví

Nabízí se několik potravin, které dokážou výrazně omezit reflux. Jedná se zejména o takové, které obsahují velké množství vody a vlákniny. Pomoci vám mohou také zásadité potraviny. S pálením žáhy mnohdy souvisí také přejídání. Důležitou vlastností vlákniny je její schopnost zasytit. Pokud tedy do svého jídelníčku zařadíte například ovesné vločky, kořenovou nebo zelenou zeleninu, nebudete mít tendence se přejídat, což předejde problémům s jícnem.

Ze zeleniny je skvělý celer, okurka, sálat nebo třeba meloun – díky obsahu velkého procenta vody naředí žaludeční kyselinu, která pak nebude tak agresivní. Pozor byste si měli dát také na pH jednotlivých potravin, které konzumujete. Čím kyselejší jsou, tím více hrozí reflux. Mezi zásadité potraviny patří například banány, ořechy, meloun nebo květák.

Kofein a reflux

Sice nelze prokázat přímé souvislosti mezi kofeinem a refluxem, ovšem mnohdy může být právě tato látka spouštěčem daného problému. U mnoho lidí je to právě kofein, který může způsobovat pálení žáhy. Pokud vás tedy trápí reflux, neměli byste den začínat šálkem kávy nebo čaje. Ovšem kofein nemusí z dlouhodobého hlediska zhoršovat váš problém. Zkuste se zaměřit na reakci svého těla po jeho konzumaci. Možná že právě kofein je tím, co nemoc zhoršuje. Spouštěčů však může být mnoho, mezi další rizikové potraviny patří například čokoláda, citrusy, koření a alkohol.

Při refluxním onemocnění jícnu je důležité hlídat si, z čeho se skládá váš jídelníček. Kromě léků totiž mohou tyto problémy zmírnit i některé potraviny. Především je však důležité začít tento problém aktivně řešit, aby nedošlo k vážnějším problémům.

Zdroj: medicalnewstoday.com

Autor: Michaela Richterová
zavřít reklamu