Jaké kroky podniknout při boji proti chřipce?

Chřipková sezóna je stále aktuální, a abyste neskončili v posteli, v horším případě v nemocnici podnikněte veškerá opatření, aby se vám vir chřipky nedostal pod kůži.

Očkování je základ

Spousta lidí si myslí, že očkovací vakcína proti chřipce je zbytečností. Je pravda, že někdy nemusí být stoprocentně účinná, ale zabrání tak vážným komplikacím chřipky, kdy musí být člověk hospitalizován v nemocnici, dostane se do stavu pneumonie a v nejhorším případě zemře. Nemusíte k žádnému specialistovi, váš praktický lékař vám sám vakcínu podá.

Jsou obličejové masky účinné?

Hygienické roušky hrají jistě velkou roli při přenosu chřipky a jiného respiračního onemocnění. Jejich podmínkou je však správné nošení, jinak jsou zcela zbytečné. Navíc se doporučuje, aby roušku nosili většinou zdravotníci, kteří přichází denodenně do kontaktu s infikovanými osobami. Pro lidi, kteří nejsou odborníky ve zdravotnictví jsou vhodnější různé antibakteriální čisticí prostředky na ruce, dodržování správné hygieny, používání kapesníku při kýchnutí či odkašlání.

Mytí rukou je základ hygieny

Bakterie chřipky žijí na povrchu až 48 hodin. Právě proto je pečlivá hygiena rukou účinnou metodou, jak zabránit šíření virů. Doma používejte antibakteriální mýdla, a tam, kde se zrovna voda nenachází využijte kapesních dezinfekčních produktů na bázi alkoholu – různé gely, antibakteriální ubrousky apod.

Nezapomínejte na pitný režim

Je všeobecně známo, že pitný režim je pro tělo velmi důležitý – hlavně tehdy, když je tělo nemocné a slabé. Když člověk onemocní chřipkou, jeho tělo má tendence ze sebe dostat více vody než kdy jinde – můžete si i povšimnout, že dýcháte rychleji, kdy ze sebe uvolňujete více vlhkosti. Ovšem pokud se k onemocnění přidá i zvracení nebo průjem, tělo se snadno může dehydratovat. Proto odborníci radí vypít dvakrát více vody než kdy jindy.

Samozřejmě je i dobré nic nepřehánět, budujte si dobrou imunitu i po celý rok, užívejte vitamíny, potravinové doplňky a do jídelníčku zařaďte více ovoce a zeleniny.

Autor: Katka Procházková
zavřít reklamu