Kterým potravinám se vyhnout, pokud nechcete mít skvrny na zubech?

Vaše ranní káva a odpolední špagety mohou způsobit rozhodně víc než jen to, že vám dodají energii a kalorie. Mohou totiž vést i k nechtěným skvrnám na vašich zubech. Kterým potravinám byste se tedy měli vyhnout, abyste si udrželi své zuby stále zářivě bílé?

Červené víno

Kyselá jídla a nápoje jako červené víno mohou otevřít póry v zubní sklovině. Jak se sklovina stává drsnější, může připravit prostor k tomu, aby se barvy v potravinách a nápojích, které konzumujeme, leptaly na povrch vašich zubů. Kyselá povaha červeného vína umožňuje ulpívání tmavě červených částic vína na povrchu zubu.

Káva

Váš ranní šálek nezbytného kafe může být jedním z hlavních viníků nevzhledných zubů. Káva obsahuje třísloviny, druh chemické sloučeniny zvané polyfenol, který může způsobit, že se vám barevné sloučeniny lepí na zuby.

Čaj

Stejně jako káva, tak i čaj obsahuje třísloviny, které mohou za skvrny na zubech. Dobrou zprávou je, že existuje jednoduchý způsob, jak omezit schopnosti čaje barvit zuby. Přidání 2 procent mléka do čaje může významně snížit tuto barvicí schopnost. Přesněji řečeno, kasein, protein v mléce, je zodpovědný za prevenci skvrn vyvolaných čajem.

Bobule a ovocné šťávy

Ostružiny, borůvky, granátová jablka a další tmavé bobule obsahují pigmentaci, která může způsobit nevzhledné skvrny na zubech. Drobné organické částice poté pronikají do pórů ve vaší zubní sklovině. Pokud mají vaše zuby vyšší pórovitost, povede to k trvalejším skvrnám.

Proto mohou vaše zuby zčervenat a po konzumaci borůvek mohou mít i nadále purpurový odstín. Stejně jako tmavě zbarvené ovoce mohou zuby zbarvit i tmavě pigmentované šťávy – jako brusinky, hrozny, řepa, granátové jablko a borůvky.

Cola

Pravidelné usrkávání plechovky coly s obsahem cukru může také způsobit změnu barvy zubů. Je to proto, že kyselé nápoje mohou způsobit erozi vaší skloviny. Když je sklovina erodována, nejen že bude zub náchylnější na obarvení, umožní také prosvit dentinu zubu, který je přirozeně tmavší a žlutější než sklovina.

Omáčky na bázi rajčat

Chcete-li, aby vaše perleťově bílé vypadaly co nejlépe, bude potřeba udělat jisté prevence, když budete jíst rajčatové omáčky, co se nejčastěji objevují na pizze nebo špagetách. Nejen, že jsou omáčky na bázi rajčat jasně červené barvy, ale jsou také kyselé. Vypláchnutí úst vodou po konzumaci tohoto druhu omáčky může pomoci zabránit znečištění zubů.

Sladkosti a cukrovinky

Sladkosti a cukrovinky, zejména tmavé barvy, jako je čokoláda, mohou způsobit znečištění zubů. Mnoho tvrdých a gumových bonbónů navíc obsahuje barviva, která se mohou usazovat na vaší sklovině.

Zdroje: www.healthline.com

Autor: Michaela Richterová
zavřít reklamu