Ledvinové kameny. Jak jim předejít a jak se případně vyhnout bolestivé kolice?

Mnoho dospělých osob svému organismu neposkytuje dostatek tekutin. Na vině je nedostatečný či nevhodný pitný režim. K nejčastějším varovným signálům, kterými se nás následně náš organismus snaží na tento problém upozornit, je především únava a bolest hlavy. Dlouhodobé podceňování pitného režimu má ale pro fungování našeho organismu i mnoho dalších negativních následků. Velmi častý a bolestivý problém představují ledvinové kameny.

Proč ledvinové kameny bolí?

Když se řeknou ledvinové kameny, řada lidí si zcela správně představí především velmi silnou a nepříjemnou bolest. K té dochází tehdy, když se kámen dostane z ledviny ven do močovodu. Jistě jste slyšeli o tom, že tato bolest je tak intenzivní, že je někdy srovnávána s porodem. Kromě toho, že průchod kamene močovodem způsobuje bolest, je spojen i s rizikem ucpání močovodu, které může být velmi nebezpečné. Naštěstí se nás ale náš organismus na ledvinové kameny snaží upozornit pomocí nejrůznějších signálů ještě před tím, než k uvolnění kamene do močových cest dojde. Bohužel těmto příznakům ale řada lidí nevěnuje dostatečnou pozornost.

Celková nevolnost a krev v moči

Jedním z častých, ale poměrně nespecifických příznaků je pocit nevolnosti, například zvracení, bolest v oblasti beder, zvýšené pocení a celková slabost. Tento stav souvisí s tím, že ledvinové kameny často omezují správnou funkci ledvin, a v našem těle tak zůstávají nebezpečné látky. Nastává tak stav podobný mírné otravě. Dalším mnohem průkaznějším varovným signálem je krev v moči. Ta vždy značí problém, a i když ne vždy je způsobena pouze ledvinovými kameny, návštěva lékaře je vždy žádoucí.

zdroj: pixabay.com

Nejlepší prevence? Více vody, méně soli

Základní prevencí, která vás před vznikem ledvinových kamenů ochrání, je především správný a dostatečný pitný režim. Nejvhodnější tekutinou je obyčejná voda, ta totiž účinné naředí koncentraci potenciálně nebezpečných látek, které by se jinak mohly časem přeměnit v kamínky. Kromě dostatečného příjmu vody je vhodnou prevencí rovněž omezení soli. Pokud totiž v potravě konzumujeme nadměrné množství soli, automaticky dochází ke zvýšení množství vápníku v naší moči. Ten se pak může kombinovat s dalšími minerály a vytvořit ledvinové kameny.

zdroj: freepik.com

Doporučené denní množství soli, kterou bychom měli ve veškeré potravě či nápojích přijmout, je pouze pět gramů. To odpovídá jedné čajové lžičce. V neposlední řadě se jako prevence před ledvinovými kameny doporučuje omezit živočišné bílkoviny, ty totiž v našem organismu zvyšují množství kyseliny močové.

Zdroj: kidneyfund.org, urologyhealth.org

Autor: Martina Šťastná
zavřít reklamu