Makový olej aneb jaké jsou výhody této suroviny a proč byste jej měli používat?

Makový olej pochází ze semen máku. Tato rostlina byla pěstována lidmi po tisíce let a používána k nejrůznějším účelům. Mák je známý tím, že produkuje opium, které se používá při výrobě drog, jako jsou morfin a kodein. Semena z máku se často používají při vaření a mák má několik možných využití, i když nejlépe se používá na kůži. Jaké výhody má makový olej?

Na co se používá makový olej?

Makový olej můžete vidět na různých místech – od obchodů s přírodními produkty až po obchody s uměleckými potřebami. Olej se často používá k výrobě různých laků, barev a mýdel. Obsah oleje v semenech se může lišit v závislosti na jejich barvě a původu. Mák může mít různé barvy, včetně bílé, žluté a modré. V průměru mohou semena produkovat 45 až 50 procent oleje. Makový olej se vyrábí lisováním za studena. Jak název napovídá, lisování za studena používá tlak k uvolnění oleje ze semen a provádí se bez použití tepla.

Výhody makového oleje

Makový olej je oblíbený díky svým antioxidačním vlastnostem a jako prospěšný pro zdraví pokožky a vlasů.

Antioxidační vlastnosti

Antioxidanty jsou sloučeniny, které pomáhají neutralizovat reaktivní formy kyslíku (ROS). ROS se produkují jako součást normálního metabolismu. Někdy mohou poškodit vaše buňky, což může vést k nemocím, jako je rakovina nebo cukrovka. Mák má ale mnoho antioxidačních vlastností, takže může pomoci předcházet těmto nepříjemnostem, stejně jako hořčičné semínko a olej ze semen pískavice.

Pro pokožku a vlasy

Makový olej je bohatý na několik různých mastných kyselin. Kromě výše popsaných antioxidantů mohou být prospěšné také mastné kyseliny. Mezi hlavní mastné kyseliny v makovém oleji patří:

  1. Kyselina linolová: Ta je důležitá pro udržení vodní bariéry pokožky. Vaše tělo si ji nemůže vyrobit – musí se konzumovat ve stravě. Ve skutečnosti mohou lidé s nedostatkem kyseliny linolové mít problémy se šupinatou pokožkou.
  2. Kyselina olejová: Při hojení ran může hrát roli kyselina olejová. Může také zvýšit absorpci pokožky jinými sloučeninami, které jsou s ní přítomny.
  3. Kyselina palmitová: Kyselina palmitová je nejběžnější nasycená mastná kyselina ve vašem těle. Může se také nacházet v kůži.

Kyselina linolová je nejčastější z těchto mastných kyselin a tvoří 56 až 69 procent složení mastných kyselin. Tyto mastné kyseliny jsou již obsaženy v některých kosmetických přípravcích. Například lze použít kyselinu linolovou jako prostředek na úpravu pokožky nebo vlasů, kyselinu olejovou jako změkčovadlo a kyselinu palmitovou v různých mýdlech a čistících prostředcích.

Na bolest

Vzhledem k tomu, že opium pochází z máku, možná vás zajímá, zda má makový olej nějaké vlastnosti zmírňující bolest. Ve skutečnosti mák a olej z nich extrahovaný přirozeně neobsahují žádné opium. Opium je ve skutečnosti odvozeno z mléčně bílého makového latexu, který je přítomen v makových luscích, nikoli ze semen.

Vedlejší účinky makového oleje

I když jsou vzácné, byly hlášeny alergie na mák. Pokud máte při používání makového oleje alergickou reakci, okamžitě jej přestaňte používat. Dále dávejte pozor na anafylaxi a příznaky, jako jsou:

  • kopřivka,
  • otok v krku nebo na obličeji,
  • kašel nebo sípání,
  • potíže s dýcháním,
  • křeče,
  • nevolnost,
  • průjem.

Je také možné, že lokální aplikace makového oleje může způsobit podráždění pokožky. Před nanesením většího množství otestujte trochu oleje na pokožce. Pokud uvidíte zarudnutí, pocítíte svědění nebo bolest, přestaňte jej používat.

Zdroj: healthline.com, wikipedia

Autor: Michaela Richterová
if (show_sssp) { document.querySelector(".fb-comments").remove(); }
zavřít reklamu