Mlsání zdravě? Dopřejte si skvělou chuť ne zas tak známého ovoce moruše.

Přidat na Seznam.cz

Ovocný strom moruše pochází z Asie a jeho listy původně sloužily jako potrava pro larvy bource morušového. Svou popularitu mezi lidmi si získal pro své sladké plody. Ty se dají konzumovat čerstvé i sušené a jsou výborné v obou variantách. V Evropě se rozšířil v době středověku, kdy se pěstoval na císařských farmách. Díky tomu si dnes můžete pochutnat na moruši bílé, černé, převislé i dalších odrůdách. A tento stromek dokonce můžete pěstovat na vlastní zahrádce!


Zdravé mlsání i pro cukrovkáře

Moruše se běžně využívají v tradiční čínské medicíně. Též Evropané začínají objevovat jejich chuť a blahodárné účinky. Šťáva z plodů totiž působí antibakteriálně, močopudně, napomáhá tělu zbavovat se hlenů, zmírňuje kašel, bolest v krku a snižuje horečku. V Asii se moruše používají také k léčbě vysokého tlaku a žaludečních zánětů.

Anketa: Chutnají vám moruše?
Celkem hlasů: 58
Moruše se nemusí bát ani cukrovkáři, naopak konzumace moruší je vhodná i při jejich onemocnění. Obsahují totiž látku zvanou moranolin, která zpomaluje vstřebávání sacharidů a napomáhá k udržení optimální hladiny glukózy. Moruše je vhodná také při zácpě. Budete-li jíst pravidelně, udržíte si zdravou hladinu červených krvinek a vyhnete se cévním onemocněním. Za zmínku stojí i obsah přírodních antioxidantů.

Elixír mládí

Užitek můžete mít také z listů morušovníku, ze kterých se připravuje léčivý čaj. Pravidelným popíjením podpoříte funkci jater, pomůže při revmatismu a omlazení pokožky. I listy obsahují něco proti cukrovce, a to fytosteroly, které snižují hladinu LDL, tedy „špatného“ cholesterolu. Kyselina gama-aminomáselná působí antistresově.

Moruše v kuchyni

Vyrobit si můžete ovocný dort nebo morušové víno. Plody se dají skvěle využít jako náhražka malin či ostružin. Pochutnat si na nich můžete i jen tak zasyrova s cukrem a šlehačkou. Přidávají se do ovocných salátů, džemů, koláčů či sirupů. Výborné jsou ve zmrzlinách, krémech či jogurtech. Ať už se rozhodnete konzumovat moruše jakkoli, uděláte něco pro své zdraví, a ještě si navíc pochutnáte!

Stručně řečeno, plody a listy moruše jsou skutečnými dary přírody a měli bychom je maximálně využívat!

 

Autor: Lenka S.
Přidat na Seznam.cz
Share on facebook
Sdílet na Facebooku
Share on twitter
Sdílet na Twitteru

Ještě jste nečetli

Mohlo by Vás zajímat

Články pro Vás

Potvrzuji, že odesláním tohoto formuláře vyjadřuji svůj souhlas s Všeobecnými smluvními podmínkami a beru na vědomí tyto Zásady zpracování osobních údajů společnosti VARIETY STYLE s.r.o.