Mlsání zdravě? Dopřejte si skvělou chuť ne zas tak známého ovoce moruše.

Ovocný strom moruše pochází z Asie a jeho listy původně sloužily jako potrava pro larvy bource morušového. Svou popularitu mezi lidmi si získal pro své sladké plody. Ty se dají konzumovat čerstvé i sušené a jsou výborné v obou variantách. V Evropě se rozšířil v době středověku, kdy se pěstoval na císařských farmách. Díky tomu si dnes můžete pochutnat na moruši bílé, černé, převislé i dalších odrůdách. A tento stromek dokonce můžete pěstovat na vlastní zahrádce!

Zdravé mlsání i pro cukrovkáře

Moruše se běžně využívají v tradiční čínské medicíně. Též Evropané začínají objevovat jejich chuť a blahodárné účinky. Šťáva z plodů totiž působí antibakteriálně, močopudně, napomáhá tělu zbavovat se hlenů, zmírňuje kašel, bolest v krku a snižuje horečku. V Asii se moruše používají také k léčbě vysokého tlaku a žaludečních zánětů.

Moruše se nemusí bát ani cukrovkáři, naopak konzumace moruší je vhodná i při jejich onemocnění. Obsahují totiž látku zvanou moranolin, která zpomaluje vstřebávání sacharidů a napomáhá k udržení optimální hladiny glukózy. Moruše je vhodná také při zácpě. Budete-li jíst pravidelně, udržíte si zdravou hladinu červených krvinek a vyhnete se cévním onemocněním. Za zmínku stojí i obsah přírodních antioxidantů.

Elixír mládí

Užitek můžete mít také z listů morušovníku, ze kterých se připravuje léčivý čaj. Pravidelným popíjením podpoříte funkci jater, pomůže při revmatismu a omlazení pokožky. I listy obsahují něco proti cukrovce, a to fytosteroly, které snižují hladinu LDL, tedy „špatného“ cholesterolu. Kyselina gama-aminomáselná působí antistresově.

Moruše v kuchyni

Vyrobit si můžete ovocný dort nebo morušové víno. Plody se dají skvěle využít jako náhražka malin či ostružin. Pochutnat si na nich můžete i jen tak zasyrova s cukrem a šlehačkou. Přidávají se do ovocných salátů, džemů, koláčů či sirupů. Výborné jsou ve zmrzlinách, krémech či jogurtech. Ať už se rozhodnete konzumovat moruše jakkoli, uděláte něco pro své zdraví, a ještě si navíc pochutnáte!

Stručně řečeno, plody a listy moruše jsou skutečnými dary přírody a měli bychom je maximálně využívat!

 

Autor: Lenka Svobodová
zavřít reklamu