Mnoho dětských jídel obsahuje toxické látky. Můžete to zjistit a jako rodič s tím něco udělat?

Skupina zdraví spotřebitelů potvrzuje, že téměř všechny dětské výživy obsahují alespoň jednu toxickou chemikálii. Vědci tvrdí, že množství toxinů v dětské výživě je sice malé, ale chemická kontaminace se může časem hromadit. Zpráva ze skupiny Zdravé děti Bright Futures (HBBF) potvrzuje, že 1 ze 4 testovaných potravin pro malé děti obsahuje všechny čtyři těžké kovy (tedy olovo, arsen, rtuť a kadmium).

Nebezpečné druhy

Odborníci radí rodičům, aby vynechali dětské výživy na bázi rýže, protože ta snadno absorbuje arsen, a raději dětem dávali potraviny zdravé, například ovesné vločky. Taková volba může eliminovat expozici toxinů až o 80 %! Mezi vysoce rizikové potraviny pro kojence dále patří mrkev, sladké brambory a ovocné šťávy. Bezpečnější alternativu tvoří vícezrnné cereálie.

Zelenina především

Anketa: Jakou stravu pro své ratolesti preferujete?
Celkem hlasů: 266

Rodiče mohou přispět také tím, že dětem budou dávat různé druhy zeleniny, které obsahují množství živin. Množství kořenové zeleniny by mělo být minimální, u ní jsou hladiny toxických látek vyšší. Děti potřebují pestrou stravu, ale takovou, která je uvařena z čerstvých potravin, nikoli koupená jako předvařená a konzervovaná.

Další příklady

Luz Claudio, Ph.D., profesorka environmentální medicíny a veřejného zdraví na Icahnově lékařské fakultě na Mount Sinai v New Yorku uvedla, že i když si rodiče přečtou štítek s obsahem látek v dané dětské výživě, nemusí se dozvědět o všech látkách, které se do výživy nebo džusu dostanou, třeba neúmyslnou kontaminací. Tyto výrobky pak mohou obsahovat vysoké hladiny sodíku, konzervačních látek, umělých barviv, pesticidů a dalších pro zdraví nebezpečných látek.

Kontaminovány mohou být i organické látky

Ani biopotraviny připravené bez chemických pesticidů nejsou zcela imunní vůči toxické kontaminaci půdy a vody. Ve zprávě HBBF se dále uvádí, že stanovené organické normy se těmito kontaminanty nezabývají, a tak jsou potraviny stejně ovlivněny toxickými prvky. Proto je při výrobě dětských potravin vyžadováno více než pečlivé získávání zdrojů a přísné testování jednotlivých výrobců.

Výrobní proces

Právě během výrobního procesu se do potravin dostávají těžké kovy nejvíce. Aby se tomuto problému zabránilo, některé výrobní společnosti přešly na zařízení z nerezové oceli. Například ve společnosti Little Spoon jsou výrobky připravovány ručně a čištěny pod tlakem studené vody, namísto tepelné pasterizace v průmyslových zařízeních.

Účinné řešení?

Výrobci, HBBF a skupiny, jako je například Fond ochrany životního prostředí vytvořili novou Radu pro výživu kojenců. Hlavní slovo ale patří vládní organizaci Food and Drug Administration (FDA). Na její zjištění a pokyny výrobní společnosti reagují. Je potřeba, aby FDA využívala rychle a efektivně svou autoritu, jen tak dojde ke skutečnému snížení kontaminace dětských potravin.

Jako rodiče můžete v zásadě přispět pouze výše uvedenými radami na používání vybraných potravin a domácí přípravou čerstvých jídel. Věřte, že dopad na zdraví malých dětí je nezanedbatelný!

Autor: Michaela Richterová
ZAVŘÍT