Najděte nekalorické náhrady za cukr

Pokud chcete upravit svůj jídelníček tak, aby odpovídal zdravému životnímu stylu, měl by být cukr první položkou, kterou z jídelníčku odstraníte.

Pokud se podíváme na stravování našich předků, cukr se v jejich jídelníčku objevoval pouze v ovoci nebo medu. V současné době se cukr přidává do celé řady potravin. S jeho nadměrnou spotřebou je spojována obezita a celá řada dalších zdravotních komplikací, mezi něž patří vysoký krevní tlak nebo rychlejší procesy stárnutí.

Zdravější alternativy místo cukru

Cukr lze nahradit celou řadou zdravých alternativ. Podívejte se na některé z nich.

Med

Velmi snadno nahradí cukr rafinovaný a ještě našemu tělu nabízí celou řadu zdravotních výhod. Také obsahuje některé minerály potřebné pro naše tělo. Patří mezi ně vápník, hořčík, draslík, zinek a selen. Můžete jej přidat do jogurtu, ochutit s ním palačinky nebo lívance, osladit jím čaj. Mějte však na paměti, že med není vhodný pro vaření, neboť vysoké teploty ničí zdraví prospěšné látky. Med má také kalorie, takže se to s jeho používáním nesmí přehánět.

Stévie

Tato rostlina, jejíž domovinou je Brazílie, má listy bez kalorií, zato velmi sladké (v některých zdrojích se uvádí, že až 300x víc než cukr). Její používání má pozitivní vliv na vysoký krevní tlak. Mezi její další výhody patří podpora trávení nebo pomoc v boji proti únavě. Lze ji využívat i při pečení a to ve formě prášku nebo kapek. Dejte si však pozor s jejím množstvím postačí jen velmi málo.

Kokosový cukr

Většina z nás zajisté slyšela o kokosovém mléku či vodě, ale víte, že velmi zdravou alternativou je i kokosový cukr? Má velmi nízký glykemický index a obsahuje celou řadu vitamínů (především skupiny B) a minerálů (železo, zinek, vápník, fosfor). Má blahodárný vliv na naši imunitu i celý organismus a kromě toho pomáhá udržovat stálé vnitřní prostředí. Lze jej přidávat do pečených i nepečených dezertů, do teplých a studených nápojů a všude tam, kde se používá klasický cukr.

Autor: Bára Králová
zavřít reklamu