Nebezpečné potraviny, které vám ve větším množství mohou způsobit rakovinu

I když se lékaři a vědci stále urputně snaží, zatím žádný stoprocentně účinný lék na rakovinu nebyl objeven. Existuje mnoho různých typů tohoto onemocnění a vyvolávat jej může skutečně mnoho příčin. Postupem času se ale ukázalo, že na vině často bývá také strava. Podívejte se proto na nebezpečné potraviny, které mohou rakovinu zhoršit nebo dokonce způsobit.

Nebezpečná strava

Věk, genetika, životní styl, prostředí a spousta dalších faktorů ovlivňují vaše zdraví. O tom, zdali se rakovina projeví u vás, nerozhoduje jen jídelníček. Může ale značně přispět ke zvýšenému riziku. Proto byste si na nebezpečné potraviny měli dávat pozor. Problém je především v jídle, jež je průmyslově zpracováno a obsahuje látky, které ovoce, zelenina a další potraviny v přirozené formě nemají.

Polotovary a smažená jídla

Pro své zdraví uděláte nejlépe, pokud budete denně konzumovat zeleninu a ovoce v syrovém stavu, kdy si zachovávají spoustu vitamínů a minerálů. Ostatní potraviny si připravujte sami nebo dbejte na jejich složení. Polotovary, smažená jídla a další připravené potraviny, které běžně najdeme na pultech v supermarketech jsou plné takzvaných „éček“ neboli přidaných látek, které mohou na tělo působit škodlivě a vyvolávat rakovinu.

Bílý cukr

Také veškeré potraviny s bílým cukrem se snažte v jídelníčku maximálně omezovat. Místo nich si dopřávejte raději ovoce, med nebo přírodní sirupy. Slazené limonády, pečivo a průmyslově zpracované ovesné kaše nebo cukrovinky obsahují nejen spoustu nebezpečných barviv, ale také dalších konzervanty.

Pozor na uzeniny

Pult s uzeninami vypadá lákavě, voní už z dálky, ale zákazníci si mnohdy nevšímají složení těchto produktů. Aby masné výrobky zůstaly dlouho čerstvé, růžové a voňavé, jsou do nich přidávány konzervanty, barviva a další látky, které EU nařizuje v omezeném množství, aby nebyly zdraví škodlivé, jelikož se například u hlodavců ukázaly při testech jako karcinogenní.

Takové omezení ovšem nezaručuje, že si zákazník takových produktů nenakoupí více. Jakmile je tělo těmito látkami zaneseno, může dojít k vyššímu riziku vzniku rakoviny.

Zdroj: Healthline.com

Autor: Tereza Málková
zavřít reklamu