Nechť žije období chřestu! Vykouzlete si výbornou polévku!

S chřestem se potkáváme čím dál častěji. V restauracích, kde jej obalují slaninou, v pizzeriích, kde s ním vytváří výbornou pizzu, v kavárnách, kde jej zapékají do formiček. Vyzkoušejte třeba lahodnou chřestovou polévku!

Jak na výbornou chřestovou polévku

Chřestová polévka je výborný způsob, jak si zdravě zpestřit jídelníček, a navíc vám zabere jenom půlhodinku. Nachystejte si tyto ingredience:

  • 300 g bílého chřestu
  • 4 brambory
  • 1 dcl smetany
  • sůl, pepř a olivový olej

Zbavte brambory slupky, nakrájejte je a nechte je doměkka uvařit v osolené vodě. Můžete přidat i trochu kmínu.

Mezitím, co se budou vařit brambory, si můžete nachystat hlavní ingredienci. Chřest omyjte a pečlivě oloupejte (na to si dejte pozor). Oloupaný chřest nakrájejte na menší kousky a dejte je vařit do osolené vody. Přidejte trochu olivového oleje. Chřest vařte asi 10 minut.

Přidejte brambory k uvařenému chřestu a vše rozmixujte do hladkého krému – např. ručním mixérem. Dejte si pozor, aby v krému nezůstaly hrudky. Připravený krém zjemněte smetanou, kterou opatrně vmíchejte.

Nezapomeňte na závěrečné ochucení. Sůl a pepř by měli jako koření stačit. Jak je známo, oči jí taky. Chřestovou polévku můžete ozdobit třeba čerstvou petrželkou, nebo slunečnicovými semínky.

Výborný způsob podávání je, když si část uvařeného chřestu před mixováním odložíte, a nakonec jím ozdobíte talíře s polévkou.

Jak vyzrát na chřest

Chřest je výborná zelenina, ve které najdeme plno zdravých živin. Obsahuje vitamín B, C a E, kyselinu listovou, vlákninu, betakaroten, hořčík, draslík i železo a jód. Hotová pokladnice zdraví.

V obchodem se můžete potýkat trošku s tím, že nevíte, jak chřest vybrat. Stačí se držet pár zásad. Samozřejmě hledáme co nejčerstvější kousek. Kvalitní a čerstvý chřest by měl mít uzavřené hlavičky, měl by vrzat a v žádném případě by neměl být nafialovělý.

Co vy a chřest? Dáváte přednost tomu bílému, nebo spíše zelenému?

 

 

Autor: Bára Králová
zavřít reklamu