Olej – nejdůležitější součást vaší kuchyně

Olej je základní surovinou každé kuchyně, bez něj prostě žádná kuchařka nemůže fungovat. Využívá se primárně na smažení, ale sekundárně se do něj také nakládá například maso. Olej je prakticky bez chuti, pokud do něj není přimíchána nějaká přísada. Dle kuchařů jsou nejkvalitnější oleje lisované za studena.

Olejů známe velké množství typů, přinášíme vám pár z nich:

Olivový lej

Tenhle typ oleje se nejčastěji používá jako příměs do zeleninových salátů, na restování, k těstovinám ale i na tepelnou úpravu pokrmu. Nicméně těmi nejkvalitnějšími můžeme klidně pokapat i bagetu. Olej z olivovníku je považován za to nejzdravější, co můžete v kuchyni najít. Jedná se totiž o čistě přírodní tuk, do kterého nejsou přidány žádné přísady, a vzniká pouze lisováním plodů. Také proto se právem považuje za krále mezi oleji. Má široké využití jak v kuchyni, tak v kosmetice a farmacii.

Slunečnicový olej

Není moc vhodný jako olej na smažení, protože se lehce připálí. Je mnohem lepší ho využívat jako přísadu do salátů. Je bohatý na vitamin E a kyselinu linolovou, palmovitou a olejovou. Stejně tak, jako olej olivový se využívá nejen v kuchyni, ale má i bohaté využití i v kosmetice, protože jako jeden z mála dokáže prodloužit trvanlivost produktů.

Řepkový olej

Nejvyužívanější olej u nás, lisuje se za studena z řepky olejné nebo se také tepelně zpracovává. Hojně se využívá při výrobě rostlinných tuků, majonéz či tatarských omáček, ale je vhodný též ke smažení či do nálevů. Je bohatý na zdraví prospěšné omega 3 a omega 6 mastných kyselin. A zároveň je dobrý také na srdce.

Mezi další druhy olejů patří například olej:

  • kukuřičný
  • sezamový
  • ze semínek vinné révy
  • hořčičný
  • avokádový
  • arašídový
  • lněný
  • kokosový
  • sójový
  • bodlákový
  • palmový
  • makadamový
  • arganový

A který olej používáte vy?

Autor: Karel Mareš
zavřít reklamu