Opravdový gurmánský zážitek: hlavní zásady marinování

Přidat na Seznam.cz

Každý druh masa, ryb či zeleniny potřebuje trochu něco jiného. Abyste se vyhnuli chybám a získali inspiraci pro pořádnou letní grilovačku, článek o marinování je právě pro vás.


Doba marinování se liší

15 – 30 minut marinujte suroviny menší velikosti, tedy například mořské plody, kousky ryb, filety bez kůže, netučné kostky masa na špízy a křehkou zeleninu.

1 – 3 hodiny si zaslouží marinovat tenké plátky masa bez kosti – kuřecí prsa, vepřové steaky a panenku, též tužší zeleninu.

2 – 6 hodin se marinují silnější a tučnější kousky masa a kusy masa s kostí, celá krůtí stehna nebo celé kuře.

5 hodin marinujte celou hovězí pečeni bez kostí.

6 – 12 hodin potřebují velké kusy masa, jako třeba celá vepřová žebra, kýta, také jehněčí kýta či celá krůta.

Na co dbát při marinování

  • Marinády potřebují k ochucení masa či zeleniny delší dobu než suché koření, ale pronikají do surovin hlouběji.
  • Ideální je použít marinádu na maso či zeleninu nepříliš výrazné chuti, svými aromatickými složkami dodá marináda tu správnou originální chuť.
  • Většina marinád obsahuje kyselou složku, olej a různé bylinky a koření. Kyselá složka maso naruší, a tak marináda může proniknout hlouběji.
  • Jestliže marináda obsahuje výrazné složky jako je  sójová omáčka, ostré koření nebo vysokoprocentní alkohol, suroviny marinujte pouze krátce a nechte je obalené jen slabou vrstvou směsi.

Záludnosti kyselé marinády

Používejte nádoby ze skla či keramiky, případně plastové. Kovy s marinádou reagují, a tím zkreslují její chuť.

Čas marinování dodržujte tak, aby se chuť surovin zvýraznila, nikoli změnila. Ryby by měla chutnat jako ryba a to samé platí i o mase.

Pokud marinádu necháte působit příliš dlouho, může jemné maso zcela rozleptat. Maso by si po marinování ale mělo zachovat jak svou chuť, tak také strukturu.

Vybrali jsme pro vás:

Přinášíme vám návod alespoň na dvě základní velmi chutné a originální marinády.

Univerzální bylinková marináda na na hovězí i vepřové maso, drůbež, ryby, mořské plody a zeleninu.

Budete potřebovat:

  • 150 ml olivového oleje
  • 40 ml citronové šťávy
  • 3 snítky oregana
  • 1 lžičku rozetřeného česneku
  • 1 lžičku hrubozrnné soli
  • ½ lžičky chilli vloček

Všechny suroviny důkladně promíchejte, maso, ryby či zeleninu v marinádě obalte a nechte marinovat podle časů doporučených výše.

Americká marináda s whisky na steaky.

Budete potřebovat:

  • 125 ml whisky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 4 lžíce kečupu
  • 1 lžíci bílého vinného octa
  • 4 prolisované stroužky česneku
  • ½ lžičky červené pálivé chilli omáčky
  • ¼ lžičky čerstvě mletého černého pepře 

S americkou marinádou budete skutečným gurmánem a kuchařským umělcem.

Dobrou chuť!

Autor: Bára K.

#kvíz Vyhodnocení |

👌 Skvěle! Všechny odpovědi máte správně.

Share on facebook
Sdílet na Facebooku
Share on twitter
Sdílet na Twitteru

Ještě jste nečetli

Mohlo by Vás zajímat

Články pro Vás

Potvrzuji, že odesláním tohoto formuláře vyjadřuji svůj souhlas s Všeobecnými smluvními podmínkami a beru na vědomí tyto Zásady zpracování osobních údajů společnosti VARIETY STYLE s.r.o.