Opravdový gurmánský zážitek: hlavní zásady marinování

Každý druh masa, ryb či zeleniny potřebuje trochu něco jiného. Abyste se vyhnuli chybám a získali inspiraci pro pořádnou letní grilovačku, článek o marinování je právě pro vás.

Doba marinování se liší

15 – 30 minut marinujte suroviny menší velikosti, tedy například mořské plody, kousky ryb, filety bez kůže, netučné kostky masa na špízy a křehkou zeleninu.

1 – 3 hodiny si zaslouží marinovat tenké plátky masa bez kosti – kuřecí prsa, vepřové steaky a panenku, též tužší zeleninu.

2 – 6 hodin se marinují silnější a tučnější kousky masa a kusy masa s kostí, celá krůtí stehna nebo celé kuře.

5 hodin marinujte celou hovězí pečeni bez kostí.

6 – 12 hodin potřebují velké kusy masa, jako třeba celá vepřová žebra, kýta, také jehněčí kýta či celá krůta.

Na co dbát při marinování

  • Marinády potřebují k ochucení masa či zeleniny delší dobu než suché koření, ale pronikají do surovin hlouběji.
  • Ideální je použít marinádu na maso či zeleninu nepříliš výrazné chuti, svými aromatickými složkami dodá marináda tu správnou originální chuť.
  • Většina marinád obsahuje kyselou složku, olej a různé bylinky a koření. Kyselá složka maso naruší, a tak marináda může proniknout hlouběji.
  • Jestliže marináda obsahuje výrazné složky jako je  sójová omáčka, ostré koření nebo vysokoprocentní alkohol, suroviny marinujte pouze krátce a nechte je obalené jen slabou vrstvou směsi.

Záludnosti kyselé marinády

Používejte nádoby ze skla či keramiky, případně plastové. Kovy s marinádou reagují, a tím zkreslují její chuť.

Čas marinování dodržujte tak, aby se chuť surovin zvýraznila, nikoli změnila. Ryby by měla chutnat jako ryba a to samé platí i o mase.

Pokud marinádu necháte působit příliš dlouho, může jemné maso zcela rozleptat. Maso by si po marinování ale mělo zachovat jak svou chuť, tak také strukturu.

Vybrali jsme pro vás:

Přinášíme vám návod alespoň na dvě základní velmi chutné a originální marinády.

Univerzální bylinková marináda na na hovězí i vepřové maso, drůbež, ryby, mořské plody a zeleninu.

Budete potřebovat:

  • 150 ml olivového oleje
  • 40 ml citronové šťávy
  • 3 snítky oregana
  • 1 lžičku rozetřeného česneku
  • 1 lžičku hrubozrnné soli
  • ½ lžičky chilli vloček

Všechny suroviny důkladně promíchejte, maso, ryby či zeleninu v marinádě obalte a nechte marinovat podle časů doporučených výše.

Americká marináda s whisky na steaky.

Budete potřebovat:

  • 125 ml whisky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 4 lžíce kečupu
  • 1 lžíci bílého vinného octa
  • 4 prolisované stroužky česneku
  • ½ lžičky červené pálivé chilli omáčky
  • ¼ lžičky čerstvě mletého černého pepře 

S americkou marinádou budete skutečným gurmánem a kuchařským umělcem.

Dobrou chuť!

Autor: Bára Králová
zavřít reklamu