Organismus dává o infekci ihned vědět. Rozeznejte signály včas

Infekce vzniká ve chvíli, kdy na váš organismus zaútočí bakterie, viry a parazité. Velmi důležitá je v této chvíli schopnost těla se bránit. Pokud infekce propukne, začne tělo vysílat jasné signály, které se nevyplácí přehlížet. Rozpoznejte včas, že je vaše zdraví v ohrožení a budete tak moci ihned zasáhnout, ať už s pomocí přírodních léků nebo prostředků z lékárny.

Slabost a pocit únavy

Tělo se může cítit bez energie z mnoha důvodů. Pokud jste během dne přijali málo tekutin, nedopřáli si jídlo bohaté na živiny nebo jste jen spali méně než šest hodin, je únava naprosto přirozená a nemusíte se kvůli ní znervózňovat. Pokud ale trvá několik dní v kuse, doprovází ji nechutenství a cítíte se dlouhodobě naprosto bez energie, vypadá to, že vaše tělo bojuje s bakteriemi, viry nebo infekcí.

V případě dlouhodobé únavy se s ní nesnažte bojovat. Tělo využívá každého kousku energie k tomu, aby účinně potlačilo infekci. Raději si dopřejte klid na lůžku, zvyšte pitný režim a zásobujte tělo vitamíny ve stravě.

Oteklé lymfatické uzliny

Lymfatické uzliny slouží k čištění těla od toxinů. V běžném stavu jsou v takové velikosti, že je nahmatáme jen obtížně, a to zejména na krku a v oblasti třísel. Nacházejí se ale i na dalších místech v těle, kudy proudí lymfa, jež posbírala v těle všechny škodlivé látky.

Když je organismus zanesen škodlivinami, musí lymfatické uzliny vynaložit větší úsilí, aby tělu pomohly se jich zbavit. Než se jim to ale podaří, mohou se výrazně zvětšit. Pokud si zduřelé uzliny nahmatáte, určitě ihned kontaktujte lékaře.

Nechutenství a zvracení

Podobně se chovají také zvířata. Jakmile je trápí infekce, leží a nepřijímají potravu. Lidé však tento postup často nedodržují a i když je jejich tělo v nebezpečí, dál konzumují spoustu potravin. Tělo je pak zatížené a může vzdorovat. Jakmile pocítíte nevolnost, pocity na zvracení nebo zažívací obtíže, dopřejte svému tělu dostatečný pitný režim a dietu. Aby se mohlo plně soustředit na léčbu, potřebuje mít minimum práce se zpracováním potravy.

Zdroj: Healthline.com, Medicalnewstoday.com

Autor: Tereza Hotovcová
ZAVŘÍT