Osvědčené rady na kocovinu: Které fungují a co je mýtus?

Každý z nás si kocovinu někdy prožil. Silvestr, oslava narozenin, divoká párty, to vše se většinou neobejde bez konzumace alkoholu. Horší je to pak ráno, když člověk po prohýřené noci prozře. Hlava třeští, jazyk se lepí na patro a mozek marně vyvolává silný pocit žízně kvůli alkoholové dehydrataci. V takových situacích je každá rada drahá, ale existuje některé osvědčené způsoby, které na kocovinu platí, ale také mnoho mýtů.

Co na kocovinu funguje?

  • Fyzická aktivita – sport a fyzická námaha je jedním z nejlepších receptů na kocovinu, které se tak zaručeně zbavíte. Přinutit se po flámu cokoliv dělat ovšem vyžaduje opravdu silnou vůli
  • Ulevte žaludku, což je jemnější výraz pro zvracení. Někdy vás k tomu tělo donutí samo, protože už nechce alkohol dál přijímat. Někteří jedinci jsou schopni po vyzvracení pít dál
  • Dostatek tekutin je základ, proto hodně pijte, ale pouze čistou nesycenou vodu. A to už v průběhu večera s alkoholem, pak sklenku před spaním a další hned po probuzení
  • Výborný je silný vývar nebo jakákoliv jiná horká polévka. Spraví chuť a dodá sílu, tekutiny a ionty. Osvědčenou polévkou na kocovinu je česnečka
  • Mnoho lidí nedá dopustit na první ranní pivo, což nevylučují ani lékaři. Podle nich pivo ztlumí hlad receptorů dožadujících se dalšího alkoholu a zároveň dodá tělu potřebné tekutiny a ionty

Kterým mýtům se raději vyhněte?

  • Černá káva – kofein napravuje fyzickou únavu organismu a má povzbuzující účinky, ovšem je dvousečnou zbraní. Stejně jako alkohol totiž odvádí z těla tekutiny. Požití kávy nebo energetických nápojů se proto doporučuje až poté, co se vypořádáte s dehydratací a tekutiny do organismu doplníte
  • Acylpyrin, ibuprofen a jiné léky na bolest se nedoporučují, jelikož to znamená další zátěž pro zažívací trakt
  • Syrová vejce s pepřem a worcesterskou omáčkou, panák s pepřem a další originální recepty pomáhají zpravidla jen tomu, kdo si je vymyslel. Jejich blahodárný účinek nelze logicky vysvětlit a proto je lepší zůstat o osvědčených receptů a rad.
Autor: Bára Králová
Tagy:
zavřít reklamu