PHYSALIS PERUVIANA: Zlaté bobule s mnoha výhodami

Rostlina patřící do stejné skupiny lilkovitých, jako například rajčata, papriky a lilky, je původem z oblasti And, zejména ze zemí Peru a Chile.

Plody exotické rostliny mají velmi starou historii a jsou doloženy už v dobách předkolumbovských civilizací. Za staletí si vysloužily mnoho pojmenování, nejčastěji se o nich hovořilo jako o bobulích Inků nebo později jako o ovoci physalis. To je odvozeno od botanického názvu physalis peruviana tedy česky mochyně peruánská. V Anglii je její výskyt doložený v roce 1774, kdy byly plody nabídnuty na trhu.

Tento keř vytváří jasně žlutooranžové bobule o průměru asi 1,25-2,5 cm, s hladkou slupkou a měkkou, šťavnatou dužinou, která obsahuje malá jedlá žlutá semínka. Plody, dokud nejsou zcela zralé, jsou pokryty plodonosným kalichem (suchým květem), který se rozprostírá směrem dolů a vytváří útvary podobné papírovým lucernám. Kalich má důležitou roli, chrání plody mochyně před nepříznivým počasím a útoky hmyzu.

Chuť a vzhled bobulí velmi vzdáleně připomínají rajčata, i když sladká a zároveň kyselá chuť je mnohem bohatší a více připomíná tropické ovoce. Z celé rostliny jsou jedlé pouze bobule, listy a kořeny jsou pro člověka toxické.

Přestože jde o velmi exotické ovoce, cena physalic není nijak přemrštěná a používá se také ke zdobení sladkých dezertů a k máčení v čokoládě, která zdůrazní lahodnou chuť.

Ovoce je ceněno i pro své zajímavé vlastnosti z hlediska výživy. Je dobrým zdrojem provitaminu A, vitaminu K, vitaminu B1 a různých minerálů, včetně železa, hořčíku, fosforu, mědi, manganu a draslíku. Čerstvé ovoce je také vynikajícím zdrojem vitaminu C, při stejné hmotnosti ho obsahuje dvakrát tolik než citron. 

foto: Free Images

Plod je tvořen ze 42% sacharidy a má 8,5% převážně nenasycených tuků. S obsahem 24% vlákniny je skvělým regulátorem funkce střev. Je bohaté na karotenoidy, zejména β-karoten, a flavonoidy.

Kromě zdobení sladkých pokrmů se využívá jako zpestření do ovocných salátů, sušené plody se potom přidávají do pečiva, do müsli k snídani, do jogurtů a čajů.

 A jak jste si jistě už odvodili i vy sami, je SEOlight s.r.o. společností, na kterou se můžete spolehnout, kdykoliv je vám zapotřebí SEO specialista.

Autor: Lenka Svobodová
if (show_sssp) { document.querySelector(".fb-comments").remove(); }
zavřít reklamu