Pití zeleného čaje – kdy je nejlepší doba a proč jej pít?

Znáte někoho, kdo bez zeleného čaje nedá „ani ránu“? Pije jej ráno, odpoledne a někdy i večer? O pití tohoto čaje se napsalo už mnoho, má nezpochybnitelné účinky na zdraví a to už velmi dlouhou dobu. Má pozitivní účinky pro lidské tělo, ale podobně jako se vším, i pití zeleného čaje se nesmí přehánět. Jak říkají Japonci, vše je ve vyváženosti a pravidelnosti. Dát si denně alespoň jeden šálek, ve správnou dobu, to vám a vašemu zdraví pomůže. Kdy jej pít a kdy naopak ne? A na jaké účinky se můžete při pravidelném pití těšit?

Jak se vyrábí zelený čaj?

Jako hlavní výhoda zeleného čaje je bezesporu jeho výroba. Ihned po sklizni se jednotlivé lístky zeleného čaje vystavují vysokým teplotám. Právě tento proces brání oxidaci a ta, jak je známo, má negativní vliv na sílu čajů. Právě zabránění oxidaci má vliv na to, že je zelený čaj nabitý spoustou zdraví prospěšných látek. Jste milovníci zeleného čaje? Pijete jej každý den a nekoukáte na množství, které vypijete? Možná je na čase se zamyslet nad tím, kolik čaje denně vlastně vypijete. Všeho moc škodí a tak to platí i u zeleného čaje.

Kolik šálků vypít a co už je moc?

Poslední zjištění uvádějí, že denně by člověk měl vypít alespoň dva šálky denně, což je bráno jako optimální. Zelený čaj tak může pozitivně působit na organismus a přinášet výhody. Když však vypijete šálky čtyři nebo třeba i sedm, nemělo by to vašemu tělu ublížit. Podle odborníků může mít pět až sedm šálků denně vliv na prevenci výskytu některého z typů rakoviny. Pití většího množství zeleného čaje může mít vliv na hubnutí, což mnoho žen přivítá s nadšením.

Odborníci se v tomto ohledu liší, nicméně konzumace zeleného čaje na denní bázi by neměla přesáhnout deset malých šálků, což odpovídá množství čtyřem větším hrnkům na čaj. Větší přísun může negativně působit zejména u těch, kteří jsou citlivější na kofein, mají problémy se spánkem a podobně. Také zelený čaj může mít negativní vliv na lidské tělo. Může snižovat vstřebávání kyseliny listové, vstřebávání železa a podobně.

Pomocník proti rakovině

Stále probíhají nejrůznější studie, které se snaží potvrdit nebo vyvrátit účinky zeleného čaje. Obecně můžeme říci, že pití zeleného čaje může mít vliv na některé typy rakoviny, ovšem výsledky jsou zatím nejasné. Velké množství antioxidantů mohou zpomalovat nebo zastavovat začátek i postup rakoviny.

Správná váha

Hledáte možnosti, které vám pomohou při hubnutí? Na zázraky nevěříte, ale chcete najít něco, co by vaše hubnutí podpořilo? Zelený čaj je tím správným parťákem! Umí podporovat metabolismus, který se zrychlí. K tomu navíc zelený čaj obsahuje epigalokatechingalát, což pomáhá při urychlení štěpení tuku a brání jeho vytváření.

Čtěte také: Potraviny, které sabotují váš spánek, aneb čemu se večer rozhodně vyhnout.

Pomoc pro vysoký cholesterol

Zelený čaj je dobrou volbou ve chvíli, kdy vás trápí vysoká hladina špatného cholesterolu (LDL). Zaměřte se tedy na zdravou stravu, pohyb a dopřejte si dva šálky zeleného neslazeného čaje denně a svému cholesterolu pomůžete.

Pomoc pro srdce

Podle vědců umí každodenní pití zeleného čaje snižovat rizika srdečních onemocnění. Může snižovat riziko úmrtí na srdeční infarkt nebo mrtvici.

Autor: Zuzana Žáková
zavřít reklamu