Pokožka: Opravdu její kvalitu ovlivňuje čokoláda či množství vody, které pijeme?

Kůže je naším největším orgánem a zároveň tím, co odděluje vnitřní prostředí našeho organismu od vnějšího okolí. Plní tak řadu důležitých funkcí, především ochranných. Chrání nás před škodlivými látkami a mikroorganismy, horkem i chladem, je receptorem hmatu. Kromě toho má i významnou estetickou roli a výrazně ovlivňuje náš vzhled. Všichni chceme mít kůži hebkou, jemnou, bez vrásek a dalších problémů. I z tohoto důvodu tak často věříme různým mýtům a polopravdám, které jsou s pokožkou a péčí o ni spojovány.

Drahý pleťový krém může udržet pleť navždy mladou

Průmysl s pleťovými krémy je obrovský. Navzdory rozmanitému složení i ceně ale žádné pleťové krémy nedokáží chránit pleť před stárnutím donekonečna. Jak uvedl profesor Hywel C. Williams pro Medical News Today, hydratační krémy sice mohou pomoci poměrně hodně a krémy obsahující lokální retinoidy mohou zlepšit účinky fotostárnutí, žádný krém ale nedokáže udržet pleť mladou navždy.

Pití vody udržuje pokožku hydratovanou

Toto je poloviční pravda. Pití vody udržuje pokožku hydratovanou pouze v tom smyslu, že voda udržuje tělo hydratované a kůže je největším orgánem těla. Neexistují ale žádné důkazy o tom, že by pití vody mělo přímý vliv na kůži, s výjimkou extrémní případů, jako je úpal nebo silná dehydratace.

zdroj: pixabay.com

Čokoláda způsobuje akné

Již od roku 1969 je čokoláda zkoumána jako možný faktor přispívající ke vzniku akné. Do nedávna byly ale tyto diskuse často odmítány kvůli dalším složkám většiny čokolád, jako je mléko a cukr, které mohou mít na pleť také vliv. To pak vedlo k různým výsledkům rozmanitých studií, tyto rozporuplné výsledky ale pokračují svým způsobem dodnes.

Studie z roku 2013 na buňkách v laboratoři naznačuje, že čokoláda může zvyšovat závažnost a četnost výskytu akné tím, že podporuje imunitní systém, aby agresivněji reagoval na dvě bakterie, které akné způsobují. Tato reakce však nebyla prokázána u lidí. Jiná studie z roku 2017 zjistila, že pouhých 48 hodin po konzumaci čokolády měli vysokoškolští studenti s akné více nových lézí než jejich vrstevníci, kteří snědli srovnatelné množství želatinových bonbonů. Další výzkum, v jehož rámci si několik desítek mladých dospělých po dobu tří týdnů vedlo potravinový deník, žádnou souvislost mezi čokoládou a akné nezjistila. K potvrzení výsledků a určení, která sloučenina v čokoládě může potenciálně zvyšovat zánět a zhoršovat příznaky akné, je tak zapotřebí ještě další výzkum.

Rány potřebují k hojení vzduch

Výzkumy ukazují, že zejména v počátečních fázích hojení buňky reagují lépe v čistém a vlhkém prostředí, bez přístupu vzduchu. Až ke konci procesu hojení, jakmile se vytvoří nová pojivová tkáň a mikroskopické cévy, může vzduch hojení napomoci.

Zdroj: medicalnewstoday.com, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, aafp.org, ncbi.nlm.nih.gov, liebertpub.com

Autor: Martina Šťastná
if (show_sssp) { document.querySelector(".fb-comments").remove(); }
zavřít reklamu