Potraviny, které zpomalují šedivění vlasů

Zatímco někteří lidé jsou se svými šedinami smířeni, je to pro nich přirozené, jiní dělají vše pro to, aby se jich zbavili. Pokud se děsíte dne, kdy si první šedinu na hlavě najdete, zkuste udělat drobné změny ve svém jídelníčku, ať tento okamžik přirozeně oddálíte. Seznámíme vás s potravinami, které mohou proces šedivění zastavit.

Vlašské ořechy

Vlašské ořechy jsou známé tím, že jsou bohaté na měď. Právě ta je rozhodujícím faktorem při výrobě melaninu, který dává vlasům jejich pigment.

Krevety

Odborníci také říkají, že i vysoká hladina zinku je důležitá pro udržení barvy vlasů. Proto vyhledávejte potraviny s vysokým obsahem zinku, jakými jsou krevety, měkkýši, semínka a sýry.

Ryby

Zázračná Omega-3 mastná kyselina je dobrá nejen pro vaše srdce, ale udržuje vlasy silné a pevné. Dobrým zdrojem těchto kyselin opět jsou ryby, semínka a listová zelenina.

Drůběž

Jistě víte, že vlivem stresu dochází naše tělo o velké množství vitamínu B. Obzvláště nízká hladina vitamínu B12 může vést k vyschnutí, ztenčení a předčasnému zešedivění vlasů. Udržujte správnou hladinu tohoto vitamínu, abyste o svou barvu nepřišli. Do svého jídelníčku zařaďte hodně drůbeže, vajec, sýrů, mléka a opět mořské plody.

Brokolice

Potřeba kyseliny listové je obvykle spojena s těhotenstvím, ale víte, že je dobrá také pro lepší zdraví vlasů? Její nedostatek může způsobit předčasné šedivění. Doplňte si potřebné zásoby tím, že do svého jídelníčku zařadíte brokolici, chřest, fazole, hrášek a čočku.

A co dělat a nedělat?

Jestliže se chcete brzkému šedivění vyhnout, nejezte rafinovaný cukr, který urychluje proces stárnutí. Také se vyhněte cigaretám, po kterých člověk rychleji šediví. A nezapomeňte si dopřávat dávky vitamínu D – 20 minut na sluníčku každý den vám jenom prospěje.

Je také dobré zmínit, že velkou roli při šedivění vlasů hrají geny. S tím se hold musí člověk smířit. Naštěstí existují vychytávky v podobě mnoha odstínů barev, či sprejů na vlasy.

Autor: Bára Králová
zavřít reklamu