Potraviny, kterých by se měla vyvarovat každá těhotná žena

Když jste těhotná, je třeba myslet na spoustu nových věcí, zejména pokud jde o zdravé stravování. Možná budete muset na čas upustit od svých stravovacích návyků a naučit se, jak dosáhnout jemné rovnováhy mezi dostatečným množstvím výživy pro vaše dítě a vyhýbáním se potravinám, které vám oběma mohou ublížit.

Zde je seznam toho, na co byste si měla dát pozor.

Nepasterizované mléčné výrobky

Těhotné ženy by měly přijmout tři až čtyři denní porce mléka a mléčných výrobků. Proč? Jsou plné vápníku, bílkovin a vitamínu D, který pomáhá budovat rozvíjející se kosti, zuby, srdce a nervy dítěte. Ale je třeba si dát pozor – ne všechny mléčné výrobky jsou bezpečné.

„Vyvarujte se syrového mléka a jiných syrových mléčných výrobků,“ říká Sarah Krieger, RDN, registrovaná dietoložka, jež se specializuje na mateřskou a prenatální výživu. I některé druhy měkkých sýrů jsou považovány za rizikové, například brie, camembert, niva a feta – mohou obsahovat nebezpečnou bakterii Listeria.

Zpracované maso

Pro rychlé a snadné jídlo na cesty jsou sendviče vynikající volbou. Ale pokud jste těhotná, zaměřte se na to, co sendvič obsahuje. I tady se kvůli riziku bakterie Listeria budete muset vyhnout delikatesám jako je šunka, krůta, kuře či salám. Listeria je totiž jedinou bakterií, která se při nižších teplotách množí. Abyste tuto bakterii zlikvidovali, jídlo musí být zahřáté na 165 stupňů.

Saláty a ovoce – jedině domácí výroba

Saláty se často připravují z čerstvého ovoce a zeleniny, což z nich činí jedno z nejzdravějších jídel, které můžete jíst – takže není divu, když vás překvapí fakt, že byste se měli po čas těhotenství vyhýbat různým salátovým barům, lahůdkám a bufetům. Nikdy nevíte, jak jsou saláty připraveny a v jakých podmínkách skladovány. I v zelenině a ovoci se může vyskytovat bakterie jako je Salmonella, Listeria nebo E. Coli. Je mnohem bezpečnější si připravit vlastní saláty doma po důkladném omytí zeleniny.

Nepasterizovaná šťáva

Čerstvá šťáva je nejlepším způsobem, jak do sebe dát co nejvíce ovoce a zeleniny. Jenže ne všechny šťávy jsou bezpečné opět kvůli již zmíněným bakteriím, které mohou ohrozit vyvíjející se dítě. Vyvarujte se čerstvě vymačkané šťávy kdekoli venku. Raději si čerstvou vymačkejte doma.

Syrové maso a ryby

Rozlučte se také s oblíbeným steakem a sushi. Bakteriím a dalším patogenům se v nedotaženém masu a mořských plodech daří. Nastávající ženy musí věnovat zvláštní pozornost tomu, aby jejich maso bylo zahříváno na dostatečně vysokou teplotu.

Káva

Kofein obsažený v kávě, čajích a energetických nápojích, je také pro těhotnou ženu rizikem. Jeho vysoké množství je totiž často spojováno s potraty. Abyste měli představu – 200 mg kofeinu za den je bezpečná dávka.

Některé druhy ryb

Těhotné ženy se musí vyhýbat rybám s vysokým obsahem rtuti, která se v těle postupně hromadí, čímž může poškodit nervový systém. Vyvarujte se žraloků, mečounů, makrel obecných a konzervovaného tuňáka křídlatého, protože tyto větší ryby jsou díky rtuti známé. Abyste se zásobovaly kvalitními bílkovinami a omega-3 mastnými kyselinami, sáhněte po losovi, konzervovaném světlém tuňáku, tilapii a měkkýších.

Ty nejlepší způsoby, jak si své ledviny udržíte zdravé.

Játra

Vitamin A je nezbytnou živinou pro embryonální růst dítěte, a také pomáhá s opravou tkáně po porodu. Většina žen je schopna získat více než dostatek vitaminu A z prenatálních vitaminů, z ovoce a zeleniny, masa, mléčných výrobků a vajec. Příliš mnoho vitaminu A je však pro dítě špatné a může způsobit i vrozené vady. Hovězí játra obsahují až 431 procent doporučeného denního příjmu vitamínu A, takže se jim v těhotenství obloukem vyhněte.

A samozřejmě je dobré se vyhnout i kouření a alkoholu.

Autor: Bára Králová
ZAVŘÍT