Potraviny, při jejichž konzumaci byste se měli mít na pozoru

Otrava jídlem je velmi nepříjemná, někdy vede až k životu nebezpečnému ohrožení. Je však těžké určit, zda je daná potravina bezpečná a stojí za příčinou žaludečních nevolností. Pokud však člověk ví, které potraviny jsou potenciálně rizikové, může mnoha nepříjemnostem předejít.

Listová zelenina

Mezi nejrizikovější zeleninu patří právě saláty a vše listové – špenát, zelí, kapusta, rukola, saláty a mnoho jiných. Právě tento druh zeleniny může být kontaminován hnojivem, špatným oplachováním pod vodou nebo nemytými rukama dříve, než jej zakoupíte. Abyste se vyhnuli nějakému onemocnění, pečlivě zeleninu omyjte a snažte se předejít tomu, že na stejné pracovní desce budete krájet jak maso, tak salát.

Vejce

Bakterie Salmonella se mohou skrývat uvnitř vajec, takže klíčem k jejímu odstranění je správné vaření. Vyvarujte se konzumaci produktů obsahujících syrová vejce, včetně tolik oblíbeného vylizování těsta z mísy. Je dobré také vejce před jeho použitím zmrazit.

Maso

Také maso, zejména kuřecí, způsobuje nejvíce trávicích problémů. A není se čemu divit, protože mnoho lidí maso neumí správně připravit a ani s ním zacházet tak, aby nedošlo ke kontaminaci. I zde je možná nákaza bakterií Salmonella či E.coli. Abyste předešli žaludečním potížím, snažte se dávat velký pozor, kam a jak maso skladujete a jak dlouho ho tepelně zpracováváte. Nezapomeňte také na řádné očištění všech povrchů, na které jste maso položili.

Čtěte také: Jaké jsou ty nejčastější mýty o lepku a bezlepkových potravinách?

Tuňák

Tento druh ryb může být kontaminován scombrotoxinem, který způsobuje návaly, bolesti hlavy a křeče. Pokud je po ulovení skladován při teplotě nad 16 stupňů, čerstvé ryby mohou uvolňovat toxin, který nelze zničit vařením. Proto je nutné všechny mořské plody a ryby udržovat v chladu.

Sýry

Pozor byste si měli dávat i na měkké sýry jako je feta, Brie, Camembert, sýry s modrou plísní apod. Také v nich se může nacházet bakterie Salmonella nebo Listeria, která může být příčinou potratu těhotných žen.

Máte nějakou zkušenost se zkaženým jídlem nebo zásady správného zpracování potraviny ovládáte?

Autor: Bára Králová
ZAVŘÍT