Předcházejte nadýmání. Stačí konzumovat správné potraviny

Pocit neustále nafouknutého břicha, tlak v podbřišku a trapné zvuky, které vaše střeva ve společnosti vydávají. Nadýmání má mnoho podob a své nositele trápí nejen kvůli většímu břichu, ale hlavně z důvodu nepříjemných pocitů a bolestí.  Dobrou zprávou je, že lze tento problém jednoduše řešit konzumací vhodných potravin. Sestavte si jídelníček tak, aby vás již nadýmání netrápilo a budete se cítit jistější a plní energie. 

Co způsobuje nadýmání

Nejčastěji je na vině nesprávný jídelníček. Zrající sýry, fazole, tepelně neupravená zelenina a mastná jídla způsobují, že se plyny ve vašich střevech hromadí a vytvářejí tak nepříjemný pocit plnosti. Neznamená to, že se těchto potravin musíte zcela vzdát. Jen je při konzumaci doplňte o vhodné pomocníky.

Vsaďte na bílý jogurt

Jogurt s probiotiky je pro vaše střeva balzámem. Jeho složení totiž upravuje střevní mikroflóru a vyprazdňování se tak stává mnohem snadnějším. Zdravá střeva také odpovídají za velkou část lidského zdraví. Jakmile proto začnete s konzumací bílého jogurtu, můžete se navíc zbavit kožních problémů a jiných chorob. 

Pochutnejte si na banánech a dalším ovoci

Sladké a chutné ovoce, které vás navíc potěší vysokým obsahem draslíku, jenž ve střevech působí jako významný pomocník. Tělo, které zadržuje vodu, je totiž náchylnější na nadýmání. Potraviny bohaté na draslík ale vodu vyplavují, a tím zbavují nejhorších obtíží. Nevýhodou však je, že je třeba banány konzumovat ve větším množství nebo je doplnit ještě o další potravinu, která je bohatá na draslík. Těmi je například kiwi, papája, citron nebo meloun. 

Zařaďte do svého jídelníčku chřest

Chřest nebývá v české kuchyni příliš častou ingrediencí, jelikož je v obchodních domech řazen mezi dražší potraviny. Jednou za čas si jej ale dopřejte, jelikož obsahuje významné aminokyseliny a stejně jako ovoce a zelenina díky draslíku pomáhá odstraňovat přebytečnou vodu. Obsahuje také potřebnou vlákninu, která střeva vyživuje probiotiky a dodává jim zdravé látky. 

Zdroj: Womenshealthmag.com

Autor: Tereza Málková
zavřít reklamu