Přejít na veganskou stravu není úplně bez problémů. Zajistěte, aby vaše tělo mělo dostatek vitaminů a dalších živin

Přechod na veganskou stravu znamená velké změny jídelníčku. Naštěstí lze najít spoustu veganských kuchařek a receptů, podle kterých připravíte jídla s dostatkem živin a vitaminů. Není to tak snadné, každé ovoce, zelenina či celozrnné a další vhodné produkty totiž obsahují jiné vitaminy a minerály. Výživový plán si proto připravte s maximální pečlivostí.

Nechtějte okamžité účinky

Vaše tělo potřebuje dostatek času na detoxikaci a reset, než plně využije výhody, které změna stravy přináší. Proces detoxikace může trvat několik týdnů nebo dlouhých měsíců. Buďte tedy laskaví, trpěliví a dbejte na potřeby těla. Nakonec pocítíte všechny výhody nového životního stylu. Někdy se můžete cítit trochu mizerně, to je proto, že vaše tělo se snaží odplavit nahromaděné toxiny a chemikálie za roky konzumace živočišných produktů.

Kompenzujte změny

Stravu si dopřejte pestrou. Eliminaci masa a ryb ihned nahraďte dostatkem různých druhů ovoce a zeleniny, a také ořechů. Běžné mléko vyměňte za sojové, kokosové či mandlové. Dostatek rostlinných bílkovin získáte z potravin, jako je quinoa, organické tofu, čočka, černé fazole, cizrna, mandle, dýňová semínka, kapusta, špenát, brokolice, hrášek, oves… a seznam pokračuje… Můžete využít cronometer, kterým změříte všechny hladiny živin, abyste se ujistili, že tělo dostává dostatek toho, co potřebuje.

Nevíte, co si připravit jako první? Veganský recept na muffiny je jednoduchý, ale dá se s ním užít mnoho zábavy. Přizvěte své malé pomocníky a muffiny připravte spolu s dětmi. Vše, co potřebujete, je asi hodinka času – a zdravá svačina je na světě!

Recept na 12 skvělých muffinů:

Suché ingredience:

  • 1 sladký brambor, oloupaný a hrubě nastrouhaný
  • 160 gramů pohankové mouky
  • 100 gramů ovesné mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 1 lžička mletého zázvoru
  • ½ lžičky mořské soli

„Mokré“ ingredience:

  • 125 mililitrů (1/2 šálku) olivového oleje
  • 50 gramů (2 hrstky) dětského špenátu
  • 2 lžičky citronové kůry

Poleva:

  • 75 gramů (1/2 šálku) dýňových semínek
  • 2 polévkové lžíce tekutého medu nebo javorového sirupu
  • 1 polévková lžíce olivového oleje
  • ¾ lžičky mořské soli

Postup

Nejprve předehřejte troubu na 200 °C. připravte si formičky na muffiny, které vyložte pečícím papírem nebo papírovými košíčky na muffiny. Ideálně použijte silikonové formičky. Suché přísady a nastrouhané sladké brambory dejte do větší mísy, důkladně zamíchejte, udělejte uprostřed těsta důlek a odložte stranou. Mixujte, dokud vám nevznikne hladká hmota. Tu pak nalijte do jamky v míse se suchými ingrediencemi, jemně je přes náplň přeložte, jemně promíchejte a dejte stranou.

Mezitím si můžete připravit polevu. Všechny přísady vložte do misky, promíchejte, a také odložte stranou. Těsto na muffiny nalijte do připravených formiček a ty posaďte na plech na pečení. Každý muffin doplňte několika lžičkami polevy. Pečte zhruba 25 minut nebo do doby, než těsto zezlátne. Pro kontrolu použijte špejli, jakmile bude suchá, jsou dobře propečené. Plech, na kterém muffiny pečete, zhruba v polovině doby pečení otočte, abyste zajistili rovnoměrné pečení muffinů.

Potom plech vyjměte a nechte vše zchladnout. Skladovat muffiny můžete až 3 dny ve vzduchotěsné nádobě a při pokojové teplotě.

Chutné pikantní muffiny jsou skvělou a zdravou pochoutkou mezi hlavními jídly. Hodí se dětem na svačinu do školy, kde se mohou pochlubit svou pomocí během jejich přípravy!

Autor: Michaela Richterová
zavřít reklamu