Překvapivý účinek pomerančového džusu na náš organismus

Také patříte k těm, které si k snídani pravidelně dopřávají skleničku pomerančového džusu? Tento citrusový nápoj je oblíbený pro svou chuť, ale také proto, že obsahuje spoustu zdraví prospěšných látek, především vitamínů, minerálů a antioxidantů. Pokud se pomerančový džus konzumuje s mírou, je vhodnou součástí zdravého jídelníčku. Důležité je to ale s džusem tak zvaně nepřehánět.

Vitamín C

Sklenice pomerančového džusu obsahuje dostatek vitamínu C, abyste dosáhli jeho doporučené denní dávky. Vitamín C dodává pomerančovému džusu vlastnosti, které prokazatelně přispívají k posílení imunitního systému. Tento vitamín chrání buňky před poškozením, pomáhá při hojení ran, pomáhá našemu organismu bojovat s infekcemi a zvyšuje celkovou obranyschopnost. Pokud se cítíte, že na vás „něco leze“, vypití sklenice pomerančového džusu může pomoci zmírnit nepříjemné příznaky. Kromě toho vitamín C prospěje také vaší pokožce. Významně se totiž podílí na tvorbě kolagenu, bílkoviny, která dokáže redukovat viditelné vrásky a zlepšovat pružnost pokožky.

zdroj: pixabay.com

Pomerančový džus a krevní cukr

Pozor je ale nutné si dát na to, že i džusy z čerstvě vymačkaných pomerančů obsahují velké množství cukru, doporučuje se tak konzumace maximálně 120 mililitrů džusu najednou, při větším množství totiž dojde k poměrně výraznému zvýšení hladiny cukru ve vaší krvi. Denně bychom pak neměli pít více než 240 mililitrů.

Navíc většina kupovaných džusů, i těch označených jako stoprocentní, má navíc také vysoký obsah přidaného cukru. Studie prokazují, že pravidelná konzumace těchto nápojů může být spojena nejen s nárůstem hmotnost, ale také s vyšším rizikem vzniku cukrovky druhého typu.

Pomerančový džus také nenabízí tolik výhod jako skutečný pomeranč. Pomeranče obsahují velkou dávku vlákniny, jejíž většina se při odšťavňování ztrácí. Vláknina v pomeranči vám pomůže zasytit se a zároveň sníží pravděpodobnost, že vám stoupne hladina cukru v krvi. Chcete-li tak z tohoto citrusového plodu získat co nejvíce výhod, je tak lepší sníst celý pomeranč nebo alespoň pít džus i s dužinou.

Zdroj: healthline.com, eatthis.com, journals.plos.org

Autor: Martina Šťastná
zavřít reklamu