Příliš citlivá kůže potřebuje posílit. Tyto potraviny zařaďte do jídelníčku

Pacienti s citlivou kůží nejčastěji pociťují svědění bez zjevné příčiny, napnutí pokožky, její praskání, vyrážky, akné, různé formy ekzému nebo jen začervenání. Všechny tyto problémy mohou potrápit jak ze zdravotního, tak z estetického hlediska a je třeba je co nejdříve vyřešit. K tomu vám pomohou potraviny, které kůži přirozeně posilují.

Pokožku ochrání luštěniny

Čočka, hrách a fazole by měly v jídelníčku zaujímat stejně důležitou pozici, jako ostatní přílohy. Pokud si je dopřejete jen jednou a čas nebo vůbec, zkuste dbát na jejich častější příjem. Tyto potraviny totiž obsahují vyvážený poměr látek, jako je vitamín C, K, E, D a minerály v podobě hořčíku, jódu, ale také zinku, který má velmi dobré účinky na pleť. Přirozeně se díky němu posiluje kožní bariéra a veškeré problémy se pomalu odbourávají.

Zařaďte do svého menu ořechy

Jestliže vaší pokožce chybí lesk a zářivost, spoléhejte na ořechy. Mandle obsahují spoustu antioxidantů a svým složením pomáhají tělu se zbavit škodlivých látek. Ty mnohdy stojí za vznikem akné. Pravidelná konzumace mandlí pomůže pokožku vyhladit a rozzářit. Podobné účinky nabízí také kešu ořechy, s vysokým podílem zinku nebo pistácie. Tyto drobné zelené ořechy upravují hormonální nerovnováhu, která také často stojí za vznikem problematické pokožky.

Salát pro vaše zdraví a krásnou pleť

Zeleninový salát není jen potravinou, kterou bychom si měli spojovat s dietou. Obsahuje spoustu čerstvé zeleniny, jako jsou rajčata, špenát, mrkev a mnoho dalších, které pleti výrazně prospívají. Rajčata pomáhají pokožku zbavit vrásek, popraskání a udržují jí přirozeně hydratovanou. Pozitivní účinky ale prokazuje také pravidelná konzumace avokáda, čerstvého špenátu, různých druhů salátů a také mrkve. Alespoň jednou denně si proto dopřejte salát, který má minimum kalorií, ale zato spoustu prospěšných látek.

Zdroj: Mayoclinic.org

Autor: Tereza Málková
zavřít reklamu