Proč je vláknina v naší stravě důležitá a jak ji svému tělu dodat?

Mnoho z nás, hlavně ženy, často nejsou spokojeny se svou váhou, a proto se snaží držet různé diety. Jaký vliv má na naše tělo a váhu vláknina? Konzumace potravin s vyšším obsahem vlákniny může snížit riziko chronických onemocnění a způsobit, že se budete cítit déle plní, což vám pomůže udržet si váhu, jakou chcete.

Vláknina prospívá střevnímu mikrobiomu

Příjem vlákniny ve stravě může podpořit rozmanitost střevní mikrobioty, což podporuje zdraví mozku ovlivněním neurotransmise. Zvýšení příjmu vlákniny konzumací většího množství ovoce, zeleniny a celozrnných produktů, je pro vaše tělo prospěšné. Ukázalo se, že vláknina snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění, cukrovky a rakoviny prsu – a zároveň je prospěšná pro zdraví trávicího traktu.

Pokud jíte zdravěji, ovlivní to i to, jak se cítíte psychicky. Sice neexistuje spojení mozek-střevo, ale existuje souvislost s tím, že to, co sníte, ovlivní vaši náladu, protože to, co sníte, ovlivní váš mikrobiom.

Přidání vlákniny do vaší stravy může mít několik výhod

Pokud se snažíte být v novém roce zdravější, může být dobrým způsobem, jak toho dosáhnout, přidání vlákniny do vaší stravy. A jako bonus se může zlepšit i vaše duševní zdraví. Klíčem k úspěšnému přidání vlákniny do vaší stravy je pomalé zvyšování jejího příjmu.

  1. Zkuste nejprve přidat jídlo s vysokým obsahem vlákniny, jako jsou ovesné vločky (¼ šálek suchého ovsa obsahuje 5 g vlákniny) nebo fazole každý druhý den.
  2. Přidejte chia semínka do smoothie nebo do jogurtu. Jedna lžíce chia semínek vám také dodá 5 g vlákniny. Jezte ovoce jako jablka (5 g vlákniny ve velkém jablku), pomeranč nebo banán (zhruba 3 g vlákniny).
  3. Celozrnné pečivo může být dobrým zdrojem vlákniny, ale zkontrolujte energetický štítek, protože obsah vlákniny se může lišit v závislosti na typu pečiva.

Které potraviny mají nejvíce vápníku?

Je všeobecně známo, že nejvíce vápníku je samozřejmě v mléce. Které další potraviny jsou bohaté na vápník?

  • lískové ořechy,
  • kapusta,
  • vepřové maso,
  • pomeranče,
  • sýry,
  • sója,
  • ovesné vločky,
  • mořské řasy,
  • mák,
  • špenát,
  • bílý jogurt a další.

Mléčné výrobky

Vápník z mléčných výrobků se do těla velmi dobře vstřebává – tělo jej vstřebá kolem 30 %. Nicméně i přesto není vhodné využívat mléčné výrobky za jediný zdroj vápníku. Jejich nadměrná konzumace totiž může výšit riziko rakoviny vaječníků a prostaty.

Listová zelenina

Sice obsahuje velké množství vápníku, ale naše tělo ho vstřebá jen kolem 10 %. Nicméně listová zelenina neobsahuje pouze vápník, ale další spoustu zdraví prospěšných látek, proto byste ji měli často konzumovat.

Ořechy a semena

Zde je vstřebatelnost vápníku ovlivnitelná. Pokud totiž ořechy nebo různá semena dopředu před konzumací namočíte, vstřebatelnost vápníku se rapidně zvýší. Velkým zdrojem vápníku jsou také rostlinné nápoje, jako například rostlinná mléka.

Zdroje: everydayhealth.com

Autor: Michaela Richterová
ZAVŘÍT