Proč na svůj jídelníček zařadit česnek?

Když se řekne česnek, většina lidí si nejspíš jako první vybaví ten nevábný odér z úst, který nastane okamžitě po jeho požití. Jenže česnek má tolik zdravotních benefitů, že riziko česnekového dechu stojí za ten risk! A navíc, česnekového dechu se člověk lehce zbaví žvýkáním čerstvé máty a požitím jablka.

Česnek k posílení imunity

Pravidelným pojídáním česneku si zlepšíte imunitu! Nemusíte se jím ládovat každý den, ale pokud ho na svůj jídelníček zařadíte a jeho konzumaci se budete oddávat pravidelně, zvýšíte tím obranyschopnost vašeho organismu. Česnek také udržuje na uzdě krevní tlak. A podle dalších studií také pomáhá jako prevence vzniku rakoviny.

Česnek jako parťák při hubnutí

Spousta vitamínu C a skoro žádné kalorie. Těmito vlastnostmi se může pochlubit právě česnek. Je nadupaný spoustou minerálních a tělu prospěšných látek – a rozhodně po něm nepřiberete.

Česnek při chřipce i nachlazení

Pořádná česnečka vás postaví na nohy. Neplatí to jen při kocovině, ale také při chřipce a nachlazení. Z česneku si také můžete připravit čaj nebo ho požívat třeba ve formě oleje.

Česnek při plísních

Pokud trpíte na plísně, pomůže vám česnek. Nemyslíme tím plísně v domě, ale plísně na nehtech. Většinou si je domů přineseme z bazénů a veřejných koupališť. Jak plíseň poznat a jak se ji zaručeně zbavit? Místo, kde se plíseň vyskytuje zhnědne a svědí. Rychlým lékem je přiložení nastrouhaného česneku na postižené místo a následné obvázání. Doporučuje se nechat česnek působit alespoň hodinu. Díky svým antibakteriálním účinkům vás česnek plísně rychle zbaví.

Česnek pro lepší výkon

Již od dob Antiky se využívá česnek ke zvýšení pozornosti a prodloužení výdrže. Také pomáhá při únavě způsobené cvičením. Zkrátka a dobře, česnek je 100% přírodní „nakopávač“.

Zajímavá fakta o česneku

  • Ačkoliv se tomu těžko věří, česnek, pokud je vcelku, nemá skoro žádnou vůni. To typické česnekové aroma, které máme s touto potravinou spojené, se rozvine až ve chvíli, kdy česnek oloupeme nebo rozdrtíme. Mohou za to sloučeniny síry v česneku obsažené.
  • Česnek by se měl skladovat na studeném a tmavém místě, nikoliv v lednici!
  • Pokud vám vadí silné česnekové aroma, máme pro vás řešení. Česnek buď pořádně povařte, neboť čím déle se vaří, tím je jeho chuť jemnější. Druhou možností je přidat do pokrmu během vaření celý stroužek – a před podáváním jej vyndat.
  • Dávejte pozor, jak dlouho česnek smažíte! Delším smažením nejenom zhnědne, ale hlavně zhořkne!
  • Věděli jste, že na světě existuje 300 druhů česneku? Neliší se ani tak zdravotními účinky, jako chutí a vůní. Pojďme si zmínit alespoň ty nejznámější: raný, pozdní, medvědí, černý, americký a sloní.

Zdroje: health.clevelandclinic.org

Autor: Michaela Richterová
Tagy: ,
zavřít reklamu