Prokletí jménem celiakie. Jak žít bez lepku?

Přidat na Seznam.cz Přidejte si magazín ZdravéRady.cz na hlavní stránku Seznam.cz
potraviny bez lepku (zdroj foto: freepik.com)

Celiakie je autoimunitním onemocněním, kdy lidské tělo vytváří protilátky proti vlastním buňkám tenkého střeva. Tento proces navíc probíhá v závislosti na konzumaci potravin s lepkem.


Jak poznáte, že jste nemocní?

Obvykle se tvrdí, že nemoc vzniká už v dětství, ale ohroženy jsou všechny věkové skupiny, nejčastěji mezi 20. a 30. rokem. Tělo začne špatně vstřebávat tuky, bílkoviny, vitaminy i minerální látky. Projeví se velmi intenzivní střevní potíže – průjmy, bolesti břicha, hubnutí, zácpy, nadýmání, ale také například bolesti kloubů. Někdy se nemoc projeví i ekzémy a únavou. Pokud se nemocný drží striktní diety, obvykle se cítí zcela zdráv.

Potraviny bez lepku

Největší problém se objevuje, pokud celiak jí mimo domov, například v restauraci. Mnoho restaurací už přizpůsobilo jídelníček nejrůznějším skupinám lidí, ale bezlepkovou stravu zde prakticky nenajdete. Naštěstí alespoň existují specializované obchody, a dokonce i supermarkety také nabízejí potraviny bez lepku.

Jednoduše řečeno, je nutné, aby se celiak vyhýbal všemu, co by mohlo obsahovat obiloviny (tedy pšenici, oves, ječmen a žito). Naopak jejich zdraví prospívá rýže, kukuřice, pohanka, proso nebo amarant. Dnes se i z těchto surovin vyrábějí těstoviny, pečivo, sladkosti a podobně. Důležité ale je, že celiaci mohou jíst maso! To jim dodá mnoho potřebných látek, stejně jako konzumace ovoce a zeleniny. Bonusem je, že bezlepková strava může i dobře chutnat, stačí vyzkoušet různé recepty a určitě si vyberete. A problémy s pečivem? Co si ho zkusit upéct doma? Mouku bez lepku snadno seženete, vyrábí se z kukuřice, sóji či rýže). Můžete si tak připravit i knedlík nebo strouhanku na obalení řízku.

Zkuste si s námi upéct bezlepkový chléb

Budete potřebovat:

  • 1 lžičku cukru
  • ½ kostky droždí
  • 25 dkg bezlepkové směsi
  • 8 dkg rýžové mouky
  • 1 a ½ lžičky soli
  • 1 až 2 vejce
  • 1 lžičku octa
  • 1 lžíci oleje
  • Semínka dle chuti
  • 250 ml vlažné vody

V troše teplé vody rozmíchejte cukr spolu s droždím a nechte vykynout. Do mísy nasypejte obě mouky, sůl, semínka, ocet a olej. Přidejte nakynuté droždí a zbytek vody, potom důkladně prohněťte.

Vložte do formy a nechte ještě asi 20 minut kynout. Vložte do předehřáté trouby, vhodné je umístit tak i nádobku s vodou a pečte při 200 °C asi 45 minut.

Jak vám tento chléb chutnal?

Autor: Michaela R.
Přidat na Seznam.cz Přidejte si magazín ZdravéRady.cz na hlavní stránku Seznam.cz
Share on facebook
Sdílet na Facebooku
Share on twitter
Sdílet na Twitteru

Ještě jste nečetli

Mohlo by Vás zajímat