Řeřicha – poznejte její léčivou sílu

Pokud sestavíme žebříček nejzdravějšího ovoce a zeleniny, malá a nenápadná řeřicha se umístí na jednom z čelních míst. Přeskočí i citrusové plody! Pouhých 100 gramů řeřichy denně vám zajistí přísun hned 17 důležitých vitaminů, minerálů a dalších zdraví prospěšných látek. Na nic nečekejte a připravte si s námi to nejlepší, co jen můžete. Inspirujte se recepty níže.

Řeřichu si můžete koupit už naklíčenou, mnohem lepší ale je vypěstovat si bylinku vlastní. Stačí na to miska, kousek vaty, trocha vody a semínka rostlinky. Už za 5 dní můžete pak sklízet droboučkou řeřichu, ve které se ale skrývá celé bohatství živin. Dá se jíst jen tak samotná, výborně chutná nasypaná na chlebu s máslem, můžete ji použít všude tam, kde byste použili pažitku. Přinášíme vám alespoň 2 recepty, kde se řeřicha výborně uplatní.

Řeřichová pomazánka

Budete potřebovat:

  • 175 ml zakysané smetany
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 1 hrst vyklíčené řeřichy, kterou nakrájíte
  • 60 ml extra panenského olivového oleje
  • šťáva z ½ citronu
  • ředkvičky na dozdobení
  • trochu soli

V míse vyšlehejte tvaroh se zakysanou smetanou, olejem a citronovou šťávou. Potom opatrně vmíchejte řeřichu a osolte dle chuti. ½ hodinky nechejte uležet a poté servírujte namazané na vece či kolečkách rohlíku.

Řeřichové pesto

Budete potřebovat:

  • zhruba 2 hrsti naklíčené řeřichy
  • 40 g dýňových semínek
  • 40 g sýru pecorino
  • 100 ml extra panenského olivového oleje

Dýňová semínka rozmixujte nebo je rozmělněte v hmoždíři. Přidejte nastrouhaný či  nadrobený sýr a naklíčenou řeřichu. Poté postupně přilévejte olej. Možná nebudete potřebovat celých 100 ml, řiďte se svou chutí, aby vám kondenzace pesta vyhovovala co nejlépe. Servírovat doporučujeme například v těstovinách.

Řeřicha je svou jemně nahořklou a štiplavou chutí zkrátka jedničkou v jarní kuchyni a v  zeleninových salátech nebo i v pomazánkách. A když uvážíte, jak zdravá je – prostě skutečná zelená bomba!

Pojďte s námi ochutnat několik receptů z této vitaminové královny!

Autor: Katka Procházková
zavřít reklamu