Rybí tuk – neoblíbená vzpomínka na naše dětství, která má ale celou řadu zdraví prospěšných účinků

Mnoho z nás má rybí tuk spojený především s dětstvím, kdy nám ho na lžičce nutila maminka či babička. Touto formou už vám ho dnes konzumovat nikdo nenutí, zařadit do jídelníčku se ho ale více než vyplatí. S rybím tukem budete totiž zdravější, krásnější i štíhlejší!

Tajemství ukryté v rybím tuku

Rybí tuk nebo jinými slovy též rybí olej je velmi unikátní látkou se zcela jedinečným složením. Obsahuje především celou řadu omega-3 nenasycených mastných kyselin. Z nich jsou pro náš organismus nejdůležitější především kyselina eikosapenteová (EPA) a kyselina dokosahesanová (DHA). Tyto esenciální kyseliny si náš organismus neumí vytvořit, a je tak nutné je přijímat v potravě. Kromě toho je rybí tuk bohatý rovněž na vitamíny A, D a E. Běžně dostupný rybí tuk pochází většinou z ryb, které žijí v chladnějších mořích, například ze sleďů, tresek či makrel a lososů. Pokud je vám konzumace tekutého rybího tuku nepříjemná, lze ho přijímat také ve formě tablet.

Rybí tuk velmi ocení vaše srdce

Konzumace tučných ryb je často doporučována jako účinná prevence před řadou kardiovaskulárních problémů, jako jsou například potíže s tlakem či cholesterolem. Důvodem je právě rybí tuk, který tyto ryby obsahují. Pravidelná konzumace rybího tuku významně snižuje riziko infarktu i mrtvice a celkově přispívá ke zdraví našeho srdce a cév.

Rybí tuk prospívá pokožce, vlasům i nehtům

Jedinečné složení rybího tuku je skvělým prostředkem v boji proti stárnutí. Kombinace esenciálních kyselin a dalších látek urychluje proces regenerace pokožky a zároveň jí dodávají pružnost a hebkost. Pokožce prospívá nejen jeho vnitřní konzumace, ale z rybího tuku si lze připravit též nejrůznější pleťové masky. Stejně pozitivní vliv má rybí tuk také na stav našich vlasů a nehtů.  

Hubněte rychleji s rybím tukem

Zní to možná na první pohled trochu zvláštně, ale rybí tuk je účinným pomocníkem pro všechny, kdo se snaží zhubnout. Urychluje totiž spalování ostatních tuků.

Zdroj: medicalnewstoday.com, healthline.com

Autor: Martina Šťastná
zavřít reklamu