Sezóna chřestu a ředkviček

Prví zelenina, kterou jste si mohli vypěstovat i vy na své zahrádce, je tu! A co nám chřest či ředkvičky přinášejí dobrého? Na to se podíváme v tomto článku.

Chřest

Chřest je bohatý na vlákninu a minerály, obsahuje také mnoho vitaminů, zejména vitamin K, B1, B2, C a E. Díky tomu je tato zelenina nedocenitelným pomocníkem při čištění cév a celkové detoxikaci organismu. Známé jsou též její povzbuzující účinky na činnost ledvin.

Zelený chřest s holandskou omáčkou

Budete potřebovat:

  • 2 hrsti zeleného chřestu
  • 4 žloutky
  • 50 ml bílého vína
  • 150 g másla
  • sůl, pepř, citronovou šťávu

Stonky chřestu oloupejte v dolní třetině, vložte do vroucí vody a vařte maximálně 3 minuty. Na přípravu holandské omáčky ušlehejte 4 žloutky s bílým vínem v misce ve vodní lázni. Máslo nechejte rozpustit a za stálého míchání jej vlijte také do misky. Vařením vznikne hustá omáčka, kterou dochutíte pepřem, solí či citronovou šťávou.

Bílý chřest na různé způsoby

Stonky oloupejte a vařte v osolené vodě asi 5 až 8 minut. Uvařený a nakrájený chřest je výborný do rizota nebo do vaječné či bramborové omelety. Lze jej také zapéct se sýrem.

Ředkvičky

Ředkvičky obsahují velké množství rostlinných olejů, které účinně působí proti bakteriím. Díky obsahu vitaminu B a C chrání tělo před virovými onemocněními.

Ředkvičková pomazánka

Budete potřebovat:

  • 1 hrst ředkviček
  • 2 vaničky krémového sýra
  • šalotku
  • chilli papričku
  • koriandr
  • sůl, pepř, citronovou šťávu

Ředkvičky najemno nastrouhejte, smíchejte s drobně nakrájenou šalotkou, chilli papričkou, citronovou šťávou, koriandrem a krémovým sýrem. Vše důkladně promíchejte a dochuťte solí a pepřem.

„Teplé ředkvičky“

Budete potřebovat:

  • 1 menší cibuli
  • 5 plátků slaniny
  • 2 hrsti ředkviček
  • pár lístků tymiánu
  • sůl, pepř

V pánvi orestujte drobně nakrájenou cibuli se slaninou. Potom přidejte nakrájené ředkvičky a vše společně restujte asi 4 minuty. Ochuťte lístky tymiánu, solí a pepřem.

Ředkvičková polévka

Budete potřebovat:

  • 1 menší cibuli
  • 1 hrst ředkviček
  • pár ředkvičkových listů
  • 1 brambor větší
  • zeleninový vývar
  • smetanu

Na másle orestujte nakrájenou cibulku a ředkvičky. Přidejte brambor nakrájený na kostičky, pár ředkvičkových listů a zeleninový vývar a vařte doměkka. Pak polévku rozmixujte a zahustěte smetanou.

Ředkvičky nakládané

Budete potřebovat:

  • 2 hrsti ředkviček
  • 1 větší mrkev
  • malý svazeček petrželky
  • chilli papričku
  • 600 ml vody
  • 4 lžíce vinného octa
  • 4 lžíce třtinového cukru

Do litrové sklenice dejte ředkvičky nakrájené na kolečka nebo na čtvrtky, nakrájenou mrkev, nasekanou petrželku a chilli papričku. Zalijte horkým nálevem z vody, octa a cukru a nechte 7 dní v chladu odležet.

Využijte prvních poslů úrody zeleniny a ovoce a dejte si s námi chřest nebo ředkvičky podle některého z popsaných receptů.

Věřte, že po dlouhé zimě vás tato první křehká zelenina plná vitaminů krásně osvěží!

Autor: Michaela Richterová
zavřít reklamu