Stravovací návyky, které vám přidají roky života

Změňte své stravovací návyky a užívejte si zdravější a delší život. Níže uvedené návyky patří k nejdůležitějším, které našim životům prospívají a přidávají na létech.

Vynechejte jednoduché sacharidy

Sacharidy mohou způsobit zmatek v hladině cukru v krvi, což zvyšuje riziko cukrovky, srdečních chorob a vysokého krevního tlaku. To ale neznamená, že byste je měli ze svého stravovacího plánu vyloučit, pouze je nahraďte sacharidy zdravými, stejně jako je zdravý tuk a bílkoviny.

Dejte si pozor na hydrogenovaný tuk

Dietáři se vyhýbají všemu, co obsahuje tuk, ale mezi zdravými a hydrogenovanými tuky je obrovský rozdíl. Zdravý tuk je životně důležitý pro váš mozek, zatímco hydrogenovaný tuk (neboli trans-tuky) může vést k mnoha zdravotním problémům a ke zkrácení života. Margarín, zpracované oleje, tuk, pečivo a některá zpracovaná jídla mají vysoký obsah těchto nebezpečných tuků.

Nezapomínejte na zeleninu a ovoce

Když tělo nedostane dostatek živin a fytonutrientů, nemůže správně fungovat. Ať už si na talíř dáte cokoliv, nikdy nezapomeňte přidat také některá barevná jídla – listová zelenina, zelenina, ovoce obsahují fytonutrienty, vitamíny, minerály, antioxidanty a vlákninu. Navíc mají protizánětlivé a proti rakovině bojující vlastnosti.

Sledujte, co pijete

Alkohol je skvělý posilovač nálad. Káva, nebo černý čaj je rychlý doplněk energie. Energetické nápoje a dietní soda, cola apod. jsou rozhodně nezdravé nápoje. A všechny tyto nápoje vám pomalu krátí už tak krátký život.

Zařaďte více omega-3 mastných kyselin

Přestože není stanoven žádný standard, kolik omega-3 mastných kyselin bychom měli konzumovat každý den, nezkazíte nic tím, když potraviny s jejich obsahem zařadíte do jídelníčku – lněné semínko, listovou zeleninu, fazole, zelí, mořské řasy, tykev a ořechy jsou dobrým zdrojem omega-3 mastných kyselin.

Nezdravé potraviny ovlivňují cukr, zpomalují metabolismus, způsobují obezitu a zvyšují riziko srdečních chorob. Pokud váš stravovací plán sestává hlavně ze zpracovaných potravin a polotovarů, je čas vyčistit spíž a ledničku.

Autor: Katka Procházková
ZAVŘÍT