Víte, jak sterilizovat váš nákup během pandemie koronaviru?

Pandemie koronaviru zachvátila celý svět. Lidé se proto snaží před nebezpečným virem chránit co to jde – roušky nosí téměř každý, dezinfekce v mnoha domácnostech získaly své místo. Abyste se ochránili co nejvíce, zaměřte se i na nákupy.

Sterilizace nákupů podle lékaře z Michiganu

Jeffrey VanWingen je rodinným lékařem v Grand Rapids v Michiganu více než 20 let. Tento michiganský lékař se ve svém videu podělil o tipy, jak vyčistit potraviny a jejich dodávky tak, aby zůstaly během pandemie co nejbezpečnější pomocí „sterilní techniky“.

Podle něj je „bezpečnost na trhu“ velmi důležitá a může zachránit mnoho životů. Zdravotníci používají při provádění operací „sterilní techniku“, aby udrželi čisté prostředí, uvedl VanWingen. „Pokud je to možné, nechte jakýkoliv balíček stát na terase tři dny. Poté si můžete být jisti, že bakterie virů nepřežily“, popisuje.

A jak byste podle VanWingen měli s nákupem zacházet?

  • Nejdříve jakýkoliv balíček pořádně otřete.
  • Přebírejte ho pouze v rukavicích, s rouškou a brýlemi.
  • Pokud vykazujete nějaké respirační příznaky, vyhněte se online nákupům i nákupům v obchodech.
  • Nedovolte svým milovaným ve věku nad 60 let nakupovat potraviny.
  • Nákupy proveďte tak, aby vám jeden nákup vystačil na dva týdny, tedy na dobu, která je určena jako karanténní.

Jak zacházet s právě nakoupeným zbožím?

  • Nejdříve vydezinfikujte místo, kam umístíte potraviny.
  • Vymezte si jednu polovinu stolu pro „čisté“ potraviny (v obalech) a druhou polovinu pro „špinavé“ potraviny (zelenina, ovoce apod.).
  • Před umístěním na „čistou“ polovinu stolu dezinfekčním prostředkem utřete každou položku –  otřete, nebo postříkejte všechny plastové předměty a obaly.

Jak zacházet s hotovým jídlem v boxu z donáškové služby?

  • Před manipulací si umyjte ruce, nebo nasaďte jednorázové rukavice.
  • Při ukládání jídla na talíř držte obal tak, abyste se nedotkli jídla.
  • Obal vhoďte do koše a umyjte si ruce, rukavice vyhoďte – používejte speciální koše na infekční odpad.

VanWingen dodává, že koronavirus může ve zmrazeném jídle přežít i několik let. Podle něj nestačí pouze dezinfikovat rukojeti nákupních košíků, musíme udělat mnohem víc, a právě obaly jsou velkým problémem.

Autor: Bára Králová
zavřít reklamu