Všemocná bramborová šťáva. Na co vše pomáhá?

Brambory většina z nás pokládá za typickou českou zeleninu. Ze školy byste si ale měli pamatovat, že do Evropy byly původně dovezeny z Ameriky. Jejich výhodou je, že se dají připravit na mnoho různých způsobů, vařené, pečené, na loupačku, v podobě kaše, knedlíku či jako bramborák, hranolky nebo krokety. Většina z nás je tak konzumuje alespoň jednou týdně. Vědci ale nedávno přišli se zjištěním, že ze zdravotního hlediska je vhodnější konzumovat brambory nikoli tepelně zpracované, ale syrové, tedy především jejich šťávu.

Při problémech s trávením

Záznamy o užívání bramborové šťávy v léčitelství sahají daleko do minulosti. Pro její účinnost a zároveň nízkou cenu, neboť brambory v minulosti pěstovali téměř všichni, se jí někdy přezdívalo rovněž lék chudých. Pití bramborové šťávy se doporučovali při mnoha různých zdravotních potížích, zejména pak při problémech souvisejících s trávicí soustavou a zažíváním, jako je například pálení žáhy, žaludeční vředy, žaludeční nevolnosti a bolest břicha.

Při problémech s dutinou ústní

Provedené výzkumy skutečně prokázaly, že šťáva z brambor má velmi dobré antibakteriální účinky. Ty účinně přispívají k ničení nejrůznějších choroboplodných zárodků, které potíže s trávicí soustavou často vyvolávají. Antibakteriální účinek lze využít například i při problémech s dásněmi či afty. Stačí si bramborovou šťávou vyplachovat ústa.

Při migrénách i spálení sluncem

Vědecké studie potvrdily, že bramborová šťáva je ale účinná i při dalších zdravotních komplikacích, jako jsou migrény a bolesti hlavy či vysoký krevní tlak. Šťáva je rovněž bohatá na vitamín C, B1 a B2, z minerálních látek pak především na hořčík, železo, zinek, vápník a draslík. V neposlední řadě ji můžete použít i jako lék na pokožku postiženou mrazem či naopak spálenou sluncem. Stačí šťávu smíchat s malým množstvím oleje a nanést na postižené místo.

Pozor na množství

Bramborovou šťávu získáte z brambor velmi jednoduchým způsobem. Stačí syrové brambory oloupat, umýt a najemno nastrouhat. Nastrouhané brambory následně vymačkejte a šťávu co nejdříve vypijte. V případě, že máte potíže šťávu vypít pro její specifickou chuť, je možné si ji například osladit trochou medu. Nezapomínejte ale na to, že náš organismus není na syrové brambory příliš zvyklý, doporučuje se tak její konzumace v malém množství.

Zdroj: organicfacts.net

Autor: Martina Šťastná
zavřít reklamu