Poodhalené tajemství šestého smyslu

Asi už jste zažili, že jste něco „tušili“ a ono se to skutečně vyplnilo. Nebo jste něco poznali intuitivně. Někdo má tyto schopnosti velmi rozvinuté a používáme pro ně označení „šestý smysl“. Na rozdíl od běžných 5ti smyslů, kterými jsou „hmatatelné“ čich, chuť, zrak, sluch a dotek, šestý smysl jako by byl něčím nadpřirozeným. Nevyhnul se tedy mnoha zkoumáním a vysvětlením, o co vlastně jde a jak je to možné.

Mozek zaznamenává a kombinuje

Potkáte člověka, kterého neznáte a intuice vám napoví něco o jeho charakteru. Nebo vycítíte, že se něco stane. Mají tyto události skutečně nějaké spojení s nadpřirozenem? Západní medicína tvrdí, že v případě intuice jde o reflexivní proces poznání, kdy ale my sami nevíme, jak jsme k tomuto poznání dospěli. Vědci se výzkumu šestého smyslu zabývali mnoho let, ale žádné spojení s nadpřirozenem neobjevili. Mozek prostě zaznamenává všechny informace, kombinuje je a z nich vyvozuje řešení.

Podle vědců se tedy jedná o jakési probuzení již dříve nashromážděných zkušeností, pocitů, zážitků či situací. Tuto schopnost prý má každý člověk, protože všichni ukládáme hluboko do mozku své zkušenosti, vše zůstává v našem podvědomí. Záleží na tom, jak moc jste se svým podvědomím v kontaktu.

Má šestý smysl vždycky pravdu?

Nemá. Náš „vnitřní hlas“ je dán tím, co si mozek během našeho života uložil. To je fakt, vědecky potvrzený. Jenže úkolem mozku je se za jakýchkoli okolností vyvarovat nebezpečí a splnit vaše základní potřeby. Ne vždy, když se setkáme s novým problémem, s novou situací, intuitivně známe její řešení. A to právě proto, že s něčím podobným jsme se ještě nesetkali a mozek nemá informace, které by mohl zkombinovat a najít řešení.

Zvířecí svět

Jednu věc ale odborníci vysvětlit nedokážou. Jde o šestý smysl, který mají zvířata. Zvířecí mazlíčci dokážou bezpečně rozpoznat naše nálady a co víc, umějí je úspěšně vyvažovat. Například pokud cítí náš smutek, stres a podobně, přitulí se k nám, chtějí si hrát a rozptýlit nás… a zvířata také bezpečně vycítí blížící se nebezpečí. Tento aspekt se nepodařilo vědcům nijak uspokojivě vysvětlit. Podobné instinkty lze pozorovat u malých dětí, které ještě nejsou dostatečně „civilizovány“.

Ezoterici jsou přesvědčeni, že děti jsou vůči mimosmyslovým jevům velmi otevřeny. Také mezi nimi panuje názor, že i rostliny dokážou vidět, slyšet, a dokonce také ovlivňovat náš psychický stav. Podle takzvaného Backsterova efektu rostliny na nás reagují pomocí bioenergetických polí.

Na šestý smysl můžete věřit nebo také ne. Ale zkuste si domů koupit dvě rostlinky: jednu hlaďte a chvalte, druhou zcela ignorujte. Uvidíte sami, co se stane.

 

Autor: Lenka Svobodová
zavřít reklamu