Jste stále velmi unavení? Buď žijete vyčerpávajícím způsobem života, nebo máte vážný zdravotní problém!

Připadá vám to vcelku normální a banální. Celý den plný práce, napětí a stresu, není divu, když večer do postele upadnete polomrtví únavou. Jenže pokud tento stav trvá několik měsíců, může se jednat o vážný zdravotní problém, takže návštěvu lékaře určitě neodkládejte!

Chronická únava

Cítíte se unavení hned po ránu s pocitem, že snad ani nevstanete z postele? Přitom jste ale spali dostatečně dlouho hlubokým spánkem bez probouzení. Prostě se cítíte zcela vyčerpaní a tento stav se nedá nijak „rozchodit“. Navíc vás často pobolívá hlava či máte dokonce zvýšenou teplotu a pobolívají vás svaly a klouby – zkrátka máte neustálý pocit jako před chřipkou, návštěva lékaře je opravdu nezbytná. Může se jednat například o boreliózu nebo poruchu štítné žlázy.

Civilizační únava

Je zajímavé, že chronická únava se začala objevovat teprve v 80. letech minulého století. Naši předkové tento problém zřejmě neměli. Za vším pravděpodobně stojí psychický stres a tlak dnešní doby. Přesná příčina takzvaného chronického únavového syndromu není z lékařského pohledu známá. Bylo jen zjištěno, že se často objevuje po prodělání infekční nemoci, která napadá bílé krvinky, nebo po nějaké významné stresové životní události.

Rizikové skupiny

Únavovým syndromem jsou především ti, kdo žijí v neustálém napětí. Příroda to zařídila tak, že v okamžiku pocitu ohrožení stoupne v těle adrenalin, který se rozpouští jen v případě akce – tedy v boji nebo v útěku. Lidé dnes ale pociťují ohrožení téměř neustále… Adrenalin se nemá jak rozpouštět a vznikají problémy s imunitou, psychické nemoci a jiné potíže.

Jak si můžeme pomoci?

V první řadě je dobré problém konzultovat s lékařem. Kromě různých vyšetření krve, které by odhalily vážná onemocnění, a to včetně leukémie, vám může navrhnout specializovanou léčbu u psychologa či psychiatra. Nesmírně důležitá je zdravá strava a doplňování vitaminů, minerálů, a hlavně kyseliny listové, kdy právě její malé množství v těle způsobuje deprese a únavový syndrom.

Pokud vás chronická únava zatím nepostihla, máte velké štěstí a svůj fyzický a psychický stav se snažte udržet. Zkuste právě zařadit do jídelníčku co nejvíce ovoce a zeleniny, hodně spěte v noci, a zejména nepřecházejte ani malá virová onemocnění! Bez ohledu na váš pocit vůči zaměstnavateli je léčba velmi důležitá a do budoucna vás tohle vše může ochránit před vážnějšími onemocněními!

 

 

Autor: Lenka Svobodová
zavřít reklamu