Inhalovat vitaminy. Není to nesmysl?

Lékárny jsou plné nejrůznějších látek podporujících zdraví. Vitaminy, minerály, hormony… na co si jen vzpomenete. Užívat se dají jako prášky, v tobolkách, jako želé či šumivé tablety rozpustné ve vodě.

V současné době zdraví prospěšné látky můžete do těla dostávat i „revolučním“ způsobem – můžete je inhalovat (neboli vapovat). Princip je stejný jako u elektronických cigaret. Inhalátor obsahuje tekutinu praskající množstvím vitaminů. Inhalujte tedy nikoli nikotin, ale zdravé látky.

Co si dát za dobrotu?

Z elektronického inhalátoru můžete do plic vtahovat různé kombinace, na rozdíl od nikotinu pro organismus prospěšné. Dát si můžete například povzbuzující směs s vitaminem B12, echinaceou a kofeinovým výtažkem nebo naopak uklidňující páru s obsahem melatoninu, hormonu, po němž se vám prý bude dobře usínat.

Háčky by se tady našly. Prvním je například to, že vaporizéry s vitaminy se nepočítají mezi léčivé přípravky. Tudíž žádný zákon výrobcům nenařizuje, aby účinnost a složení inhalátorů byly potvrzeny odbornými lékařskými studiemi. Druhou otázkou může být fakt, že lékaři jsou vůči fungování inhalátorů skeptičtí. Tvrdí, že nelze zajistit, aby se v jedné dávce inhalovala doporučená dávka vitaminů na den.

Proč neinhalovat i léky?

Asi to nebude s inhalací až tak jednoduché. Proč už se dávno neinhalují také léky na různá onemocnění? Vitaminy se mají vstřebávat v trávicím traktu, protože právě tam se nachází též látky, které zaručují účinnost vitaminů – tuky, minerály, stopové prvky a další. Asi všichni víme, že některé vitaminy jsou rozpustné pouze v tucích. Navíc k inhalaci jsou běžně používány látky, které mají mít účinek v dýchacím ústrojí (nikotin). Jak se ale na místo určení dostanou z dýchacího ústrojí vitaminy?

Ptát se na bezpečnost inhalace je na místě. Tekutina, která se mění na páru pro vdechování, se musí nejprve hodně zahřát. Jenže teplo může způsobit, že některé látky přestanou být úplně bezpečné. Obecně každá inhalace, ať už jde o vitaminy nebo nikotin, může vyvolat takzvaný bronchospasmus, tedy stažení průdušek. V průdušinkách se navíc mohou tvořit jizvičky, a vás tak začne trápit suchý kašel. Výrobci to sice popírají, ale vraťme se k tomu, že žádné lékařské výzkumy nebyly provedeny.

Rozhodli jste se vyměnit elektronickou cigaretu za inhalátor vitaminů? Na pohled vypadá stejně „elegantně“. Bohužel stále zůstává otázka, jak se potřebné množství dostává do těla.

Autor: Katka Procházková
zavřít reklamu